Külföld

2012.05.04. 16:17

Moszkva megsemmisítené a mahacskalai merénylőket

Rasid Nurgalijev orosz belügyminiszter utasítást adott a mahacskalai merénylet mögött állók megsemmisítésére - jelentette pénteken az Ötös csatorna nevű orosz televízió.

MTI

"Tudom, hogy az utóbbi hónapokban komoly erőfeszítések történtek a különböző (fegyveres) bandák semlegesítésére. Meg kell azonban értenünk, hogy ezek nem emberek, nem képesek visszatérni a békés életbe. (...) Az ilyen bűncselekmények hatalmas méreteket öltenek, és arra irányulnak, hogy pánikot, káoszt keltsenek" - jelentette ki az orosz belügyminiszter.

Nurgalijev utasította Szergej Csencsiket, az észak-kaukázusi föderációs kerület belügyi vezetőjét, hogy a helyi erők tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megelőzzék a "diverzáns és terrorcselekményeket" az ünnepek alatt. Oroszországban a május 9-i Győzelem napja jegyében már most is tartanak rendezvényeket.

Csütörtökön késő este az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztán fővárosában két nagy erejű robbanás történt egy rendőri ellenőrző posztnál. Egy 50 és egy 100 kilogrammos, gépkocsikban elhelyezett trotil töltetű szerkezet robbant.

A terrorcselekménynek egyes jelentések szerint 13 halálos áldozata van, a sebesültek száma a százat is meghaladja. Többségük a második robbantásnál sérült meg.

Az RBK televíziós csatorna értesülései szerint mindkét robbantást öngyilkos merénylők követték el, a rendőrség pedig már tudja, kikről van szó; gyanújuk szerint egy testvérpárról, Rizvan és Muszlimat Alijevről. Azonosításukat a maradványok alapján tudták elvégezni. 

 A vizsgálók eljutottak az első robbanás eszközéül szolgáló fehér Mitsubishi gépkocsi tulajdonosához is. Abdurasid Mugamedov dagesztáni belügyminiszter elmondta, hogy a belügyi szerveknek tudomásuk volt a készülő terrortámadásokról. Május elsején sikerült egy robbantást megakadályozni egy üzemanyagtöltő állomásnál.

Dagesztánban május 5-én gyásznap lesz a csütörtök esti robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!