Külföld

2012.03.28. 15:41

Mi okozta a svájci busztragédiát?

iközben a svájci nyomozók Belgiumban hallgatják meg a két héttel ezelőtti belga busztragédia túlélőit, egy szakértő a baleset lehetséges okának a tempomat meghibásodását tartja.

MTI

Svájci és belga rendőrök műszaki vizsgálatokat végeznek egy hasonló autóbuszon, mint amely szerencsétlenül járt két hete egy svájci alagútban, 28 ember (köztük 22 gyermek) halálát okozva. A svájci nyomozók meghallgatják a tragédia túlélőit is, igyekeznek rekonstruálni a baleset előtti pillanatokat - adta hírül a belga De Standaard honlapja. Ugyancsak szerdán jelent meg egy belga utazási iroda igazgatójával interjú egy svájci lapban, amelyben az egykori buszsofőr elmondja: többször előfordult vele, hogy a sebességet rögzítő tempomat elromlott, nem tudta kikapcsolni. Szerinte ilyen hibára utalhat, hogy a belga busz fékezés nélkül ütközött az alagút falának.

Robert Mornan fontosnak vélte cáfolni azt a sajtóban elterjedt hírt, hogy a tragédiát egy DVD okozta, mert a sofőr az ütközés előtt filmet cserélt a lejátszóban. "Egyszer és mindenkorra tisztázzuk, hogy a DVD-lejátszó nem volt oka a balesetnek. A DVD-játszó a sofőr mögött a lépcső alatt van, vagyis technikailag lehetetlen, hogy a vezető a lejátszót kezelje" - mondja Mornan.

A baleset kapcsán elmondta: "Nem voltak féknyomók a sierre-i alagútban. Ez arra utalhat, hogy probléma volt a tempomattal". A tempomat állandó értéken tartja a jármű sebességét anélkül, hogy a sofőr a gázpedált nyomná. Elég csak hozzáérni a fékhez, a tempomat azonnal kikapcsol. De Mornan elmesélte, hogy pályája során "háromszor volt problémám a tempomattal. Megpróbáltam kikapcsolni a rendszert - sikertelenül. A busz változatlan sebességgel robogott. Utóbb soha senki sem tudta kideríteni, mi okozta a meghibásodást."

Az egykori sofőr szerint a "féknyomok hiánya arra utalhat, hogy a buszvezető nem volt képes fékezni".

A svájci rendőrök egyelőre nem reagáltak az interjúra, és nem közöltek részleteket eddigi vizsgálataikról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!