Külföld

2011.12.23. 07:20

Pakisztán visszautasítja a légitámadást magyarázó washingtoni jelentést

A pakisztáni hadsereg visszautasítja annak az amerikai vizsgálatnak az eredményét, amely szerint mindkét fél hibái következtében halt meg 24 pakisztáni katona egy novemberi légitámadásban.

MTI

A pénteken közzétett reagálás leszögezi: a pakisztáni katonák semmiféle hibát nem követtek el, az amerikai légitámadás pedig szándékosan végrehajtott agressziós lépés volt. A hadsereg "nem ért egyet az USA/NATO-vizsgálatnak a sajtóban megjelent megállapításaival... A vizsgálati jelentés igen kevés tényt tartalmaz" - áll az iszlámábádi közleményben. A szöveg utal arra, hogy a pakisztáni haderő részletes választ fog adni, mihelyt illetékesei kézhez kapják az amerikai dokumentumot.
A hadsereg első reagálása azt mutatja, hogy a jelentés aligha fog hozzájárulni a két ország közötti feszültség csökkentéséhez, ami aggasztó dolog Washington számára. Pakisztán közreműködése ugyanis létfontosságú a szomszédos Afganisztánban vívott háború sikere szempontjából.
A novemberi támadás hatására olyannyira megromlott Pakisztán és az Egyesült Államok viszonya, hogy arra ritkán volt példa. Az ázsiai ország hatóságai nem voltak hajlandók részt venni az amerikaiak által indított vizsgálatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!