Külföld

2011.12.11. 07:21

Lopásgátlás: fém helyett műanyag csatornafedelek

Műanyagra cserélik ki a csatornafedeleket egy brit városban, mert a fémből készültekből egyre többet ellopnak.

MTI

A műanyag nem akármilyen: amellett, hogy kellően szilárd és terhelésálló, felülete csúszásgátlós. A csere egyelőre kísérletként Nailsea városában történik, amely North Sommersetben van. A grófságban az idén előfordult, hogy röpke két nap alatt 19 öntöttvas csatornafedelet csentek el, amelyek összértéke több mint 1 millió forintnyi font. A tolvajok természetesen nem kapnak ennyit a fémkereskedőktől, viszont ennyibe kerül, vagy kerülne a fedelek pótlása az önkormányzatnak.
A műanyagos változattal meg még többe. Annak darabja ugyanis 400 font (130 ezer forint), a fémesé meg 110. Mégis megérheti a csere, mivel a műanyagot - túl azon, hogy remélhetőleg "lopásgátlós" -, csak 15 évente kell majd cserélni, míg a fémfedelet 5 esztendőnként a korrózió miatt.
A nailsea-i "próbaüzem" már folyik, motorosokkal tesztelteti az önkormányzat a fedelek csúszásmentességét - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!