Külföld

2011.12.05. 12:18

Erősödő nemi szegregáció Izraelben: elkülönítik az iskolában a gyerekeket

Izraelben az utóbbi években látványosan nőtt azoknak az iskoláknak a száma, amelyekben nemek szerint elkülönítik a tanulókat. Ez az ultraortodox zsidók nyomására történik, akiknek a körében igen magas a születési arányszám - derül ki egy hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmányból, amelyet a Háárec című napilap ismertetett.

MTI

A baloldali lap szerint az általános iskolák mintegy 40 százalékában vezették be már a tanulók nemek szerinti elkülönítését. Azoknak az állami fenntartású, vallásos iskoláknak a száma, amelyek nem hajlandók a koedukációra, tíz év alatt majdnem megduplázódott: a 391 ilyen típusú iskolából csak 140 koedukált már, míg ez az arány akkor fordított volt.

A világnézet alapján háromféle általános iskola létezik Izraelben a zsidók számára, a negyedik csoportot az izraeli lakosság 20 százalékát kitevő arab kisebbség iskolái alkotják.

A zsidó iskolák legnagyobb csoportját a világi, koedukált állami iskolák alkotják, hivatalos adatok szerint tavaly 321 ezer gyerek járt ilyenekbe. A vallásos állami iskolákba 110 ezer, a rohamosan gyarapodó ultraortodox iskolákba pedig 138 ezer gyerek jár. Az iskolák utóbbi csoportjában mindig elkülönítették a tanulókat nemek szerint.

Mikáél Melhior rabbi, volt oktatási miniszterhelyettes szerint - akit idézett a Háárec - aggasztó ez a tendencia, mert a vallási szélsőségesség terjedésére utal

A vallási fundamentalisták legutóbb akkor váltottak ki vitát a társadalomban, amikor rabbijaik meg akarják tiltani a katonáknak, hogy a hadsereg ünnepségei alkalmával nők éneklését hallgassák. Ezenkívül egyes ultraortodox körök elkülönítik a nőket és a férfiakat olyan buszjáratokon, amelyek az általuk lakott negyedeket szolgálják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!