Külföld

2011.09.19. 15:10

Strauss-Kahn: erkölcsi hibát követtem el

Rekordnézettséget és vegyes fogadtatást eredményezett Dominqiue-Strauss Kahn vasárnap esti interjúja a TF1 francia kereskedelmi televízió híradójában. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatójának első nyilvános megszólalására New York-i letartóztatása óta mintegy 13 millióan, a tévénézők 47 százaléka volt kíváncsi; ez duplája a híradó átlagos nézettségének.

MTI

A 25 perces beszélgetésben a politikus azt mondta: "erkölcsi hibát" követett el, amikor viszonyt folytatott egy szobalánnyal a New York-i Sofitel szállodában, aki utána nemi erőszak vádjával feljelentést tett ellene. Strauss-Kahn szerint nem történt erőszak és nem fizetett a kapcsolatért.

Thibault de Montbrial, az amerikai sértett francia ügyvédje számos francia hírmagyarázóhoz hasonlóan egy megtervezett és betanult kommunikációs gyakorlatnak minősítette az interjút, amely sem a kérdések, sem a válaszok terén nem volt spontán. Roland Cayrol politológus szerint egyértelmű, hogy a politikus előre ismerte a kérdéseket, és azok sorrendjét is.

Strauss-Kahn baloldali politikus barátai üdvözölték a szerintük érzelemmel teli "igazságbeszédet", míg jobboldalon a legtöbben úgy vélték, hogy a volt IMF-vezér nem volt őszinte, Jean-Pierre Raffarin volt miniszterelnök szerint pedig egyenesen jobb lett volna, ha meg se szólal.

"DSK azzal kezdte, hogy nem történt erőszak, aztán pedig azt mondta, hogy hibát követett el. De ha nem volt kényszerítés, akkor hol a hiba. Senki nem hiszi el neki a bűnbánást" - mondta Serge Hefez pszichoanalitikus a Libération című napilapnak adott interjúban. A baloldali újság szerkesztőségi írásában "ügyetlennek" és "hibás lépésnek" nevezte, hogy Strauss-Kahn arra is utalt az interjúban, hogy lehet, hogy csapdába csalták. A lap az összeesküvés-elméletet abszurdnak és elképzelhetetlennek tartja, s úgy véli: "a csapdát elsősorban Strauss-Kahn állította saját magának".

A regionális lapokat sem győzte meg a volt IMF-vezér. A La Montagne arra is felhívta a figyelmet, hogy a politikus ügyesen használta az ügyészi jelentést annak érdekében, hogy egy szót se mondjon arról, hogy mi is történt valójában a szállodaszobában.

A volt IMF-vezér a beszélgetésben elismerte, hogy "elszalasztotta randevúját a franciákkal", azaz nem indul a jövő évi francia elnökválasztáson. A televíziók hírmagyarázói szerint az egész interjúra alapvetően azért volt szükség, hogy Strauss-Kahn később majd visszatérhessen a politikai életbe. A Le Figaro szerint egyszerre jó és rossz hír az, hogy Strauss-Kahn egyelőre visszavonul. Jó hír, mert az "erkölcsi hiba" beismerésével vitatott személy lett, rossz hír viszont azért, mert sokáig emlékezni fogunk arra, hogy "ő a legjobb a baloldalon" - írta a konzervatív lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!