Külföld

2011.09.22. 17:43

Obama elutasította Abbászt

Az amerikai elnök személyesen közölte Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, hogy ellenzi a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelmének a benyújtását a Biztonsági Tanácshoz.

MTI

Barack Obama szerda este New Yorkban találkozott Abbásszal, és az egyórás eszmecserén nem született előrehaladás a palesztinok kérelme ügyében - közölték fehér házi források. 
   


A tervek szerint Abbász pénteken kéri a BT-t arra, hogy a testület teljes jogú tagállamként vegye fel a világszervezetbe Palesztinát. Az Egyesült Államok azonban már korábban többször jelezte: a BT állandó tagállamaként élni fog vétójogával, így a palesztin kérelem eleve kudarcra van ítélve. Ha az ENSZ Közgyűlése a palesztin kérelem mellett szavazna, annak elfogadására a végső szót még mindig a BT-nek kell kimondania.
   
Obama az ENSZ-Közgyűlés idei ülésszakán szerdán felszólalva megismételte, szerinte az izraeli-palesztin konfliktusnak az ENSZ-szavazás helyett az érintett felek megállapodásával kell véget érnie. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezt követően, az amerikai elnökkel folytatott kétoldalú találkozója elején melegen üdvözölte Obama szavait, a palesztinok viszont csalódottságukat hangoztatták.
   
A palesztinok jelezték, hogy készek Nicolas Sarkozy francia elnök átmeneti megoldási javaslatát fontolóra venni. Sarkozy indítványa értelmében alternatívát jelenthet, ha a palesztinok az ENSZ-Közgyűléstől kérik: jelenlegi megfigyelői státusukat emeljék a "nem tag megfigyelő állam" státusra. Ezzel párhuzamosan pedig újítsák fel a tárgyalásokat Izraellel, hogy egy éven belül megállapodhassanak a végleges békeszerződésben.

 

OLDALTÖRÉS: Az izraeli sajtó üdvözli Obama Izrael-párti beszédét

Az izraeli sajtó üdvözli Obama "Izrael-párti" beszédét

Az izraeli sajtó üdvözli Obama "Izrael-párti" beszédét

Az izraeli sajtó üdvözli Obama "Izrael-párti" beszédét

Az izraeli vezércikkírók többsége üdvözölte csütörtökön Barack Obama amerikai elnök előző napi "Izrael-párti" beszédét, amelyben az ENSZ Közgyűléséhez szólva elutasította egy palesztin állam felvételi kérelmét.

"E beszéd nagy örömet okozott az izraeli ENSZ-küldöttségben, és azt kell mondanunk, hogy az öröm indokolt - írták a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú újság különtudósítói New Yorkból. - Obama magáévá tett minden izraeli érvet egy palesztin állam ENSZ-felvételével szemben, s elfogadta azt a narratívát is, hogy Izrael egy szomszédai által létében fenyegetett kis nép (...) amely magával hordozza az évezredes száműzetés és a soá szenvedéseit."

A Maariv című népszerű napilap fényképet közölt Benjámin Netanjahu kormányfő és Obama szívélyes kézszorításáról "Az amerikai ölelés" cím alatt, és hangsúlyozta, hogy az amerikai elnök beszéde "kiváltotta a palesztinok dühét".

A Háárec viszont vezércikkében kikelt "az új Obama" ellen, aki "sem a megszállónak, sem a megszállottnak nem adott igazat, azzal küldve el őket, hogy oldják meg maguk a konfliktus kulcskérdéseit". A baloldali lap közölte Joszi Száridnak, a baloldali Merec párt volt vezetőjének cikkét is, aki sajnálkozva szólt "Obama üres beszédéről", azt "szomorúnak és lesújtónak" minősítve. Mint írta, "Obamának volt valaha egy álma, de tegnap elszállt a varázs".

A jobboldali The Jerusalem Post ezzel szemben elégedetten állapította meg, hogy "Obama végre kimondta az izraelieknek, amit hallani akartak. Erre 34 hónapot kellett várni, de végül is Izrael hallhatta azt a beszédet, amelyet várt az amerikai elnöktől."

Hasonló hangnemben írt a Netanjahuhoz közel álló, Jiszráél Hajóm című ingyenes újság is, miszerint "az amerikai elnök Izrael álláspontja mellé állt, egyértelmű üzenetet küldve a palesztinoknak: +Jogotok van egy államhoz, de nem az ENSZ-en keresztül.+"

 

OLDALTÖRÉS: Európai sajtóvisszhangok Obama ENSZ-beszédéről

 

 

 

 

Európai sajtóvisszhangok Obama ENSZ-beszédéről


Európai lapok számos kommentárja foglalkozik Barack Obama amerikai elnök szerdán az ENSZ-közgyűlésben mondott beszédével, különösen azzal a megállapításával, hogy a palesztin államiság csak az Izraellel folytatandó tárgyalások útján érhető el.

"Obama úgy jár, mint legtöbb elődje, akinek beletört a foga az izraeli hajthatatlanságba és a palesztin terrortaktikázásba - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. - Kudarcát súlyosbítja, hogy oly nagy reményeket keltett - végül is a Nobel-békedíjat előlegbe kapta majdani teljesítményeiért. Ezeket a Szentföldön nem tudta valóra váltani." A német lap szerint a kezdődő amerikai elnökválasztási kampányban még az orra alá fogják dörgölni (sikertelen) közeledési kísérleteit az iszlám világhoz.
   
A Neue Zürcher Zeitung szerint egy Palesztinára vonatkozó határozattal "egyet lehet és kell érteni, ha hozzájárul a kétállami megoldáshoz. Az az (obamai) érv, hogy ennek nem az ENSZ-ben, hanem a tárgyalóasztalnál kell megtörténnie, nem sokat ér. Először is a konfliktusban szemben álló felek már rég nem tárgyalnak, másodszor pedig Izrael mai kormánya semmiféle érdeklődést nem mutat a kétállami megoldás iránt, sokkal inkább szabotálja azt az illegális telepépítkezésekkel. Palesztina felértékelése megfigyelői jogú tagállammá közbülső lépcsőfokot jelenthet egy független Palesztina felé. Ennek valójában nincs is alternatívája."
   
"Ha úgy vesszük, ezt magának köszönheti: Barack Obama csaknem épp egy évvel ezelőtt már patetikus hangon kijelentette ezen a fórumon, hogy a palesztinoknak egy éven belül saját állammal kell rendelkezniük - olvasható a Frankfurter Rundschauban. - Az egy év elmúlt, a palesztinok szaván fogták Obamát. Az elnök pedig ott áll az ENSZ Közgyűlése előtt, és meg kell magyaráznia, miért nem érvényes már, amit tizenkét hónappal korábban mondott.
   
"Egy amerikai elnök hivatali idejében euforikus várakozások és reménytelen holtpontok szakaszai váltják egymást - írja a berlini Der Tagesspiegel. - Közben adódik egy-két gyakorlati siker. Barack Obama ma nagy vesztesnek tűnik, akinek újraválasztási esélyei elenyészőben vannak. Az ENSZ-közgyűlésben már nem egy új, kilátásokban gazdag közel-keleti békekezdeményezésről van szó. Már annak is örülne, ha elkerülhetné a nyílt konfliktust Palesztina államként való elismerése ügyében."
   
A düsseldorfi Handelsblatt úgy véli, hogy "Palesztina elismerése nem hozza el azonnal a békét, de anélkül sohasem lesz béke. Annak híján a palesztinok csüggedten elfordulnának a kétállami megoldástól, és izraeli állampolgárokként keresnék a boldogulásukat. Akkor pedig rövidesen muzulmán többséget teremthetnének a lakosságon belül, és kikiálthatnák az Izrael Iszlám Köztársaságot, demokratikus választásokkal legitimálva. Ez a zsidó állam végét jelentené. Izrael tartós védelme érdekében kell  tehát saját államot adni a palesztinoknak."
   
"A palesztinok követelése, hogy államként ismerjék el őket, megnehezíti a kiegyensúlyozott kétállami megoldást az izraeli-palesztin konfliktusban - írja a londoni The Times. - Hogy a károkat lehetőség szerint csökkentsük, Nagy-Britanniának a Közgyűlésben e határozat ellen kell szavaznia, a Biztonsági Tanácsban pedig az Egyesült Államokkal együtt vétót kell emelnie. Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak alapjában véve szót kell emelnie egy palesztin államért, ugyanakkor ragaszkodnia kell ahhoz, hogy a megoldás részleteit az érintett felek maguk tárgyalják meg."
   
A párizsi Le Figaro szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök "nem számíthat arra, hogy teljes értékű születési bizonyítvánnyal utazik el New Yorkból. Ilyen körülmények között nem kell a Biztonsági Tanácshoz fordulnia. Abbász a legjobb esetben egy tagsággal nem bíró ország megfigyelői státusában reménykedhet. (...) Sarkozy (francia) elnök megragadta az alkalmat a békefolyamat újraélesztésére, amit Obama amerikai elnök nem tett meg."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!