Külföld

2011.09.09. 16:11

JFK nem akarta, hogy Johnson legyen az utódja

John F. Kennedy amerikai elnök az özvegye szerint nem akarta, hogy a mandátuma lejárta után az alelnöke, Lyndon Johnson kövesse őt a tisztségben, mert nyugtalankodott az ország jövőjéért.

MTI

Ez a véleménye abból az interjúból derül ki, amelyet az özveggyel, Jacqueline Kennedyvel készített egy történész pár hónappal az 1963 novemberi dallasi elnökgyilkosság után. A beszélgetéseket a jövő héten hozzák nyilvánosságra.

Az özvegy szerint Kennedy kereste a módját annak, hogy Johnson ne követhesse őt az elnöki székben a második mandátumának lejárta után, 1968-ban. Ezzel együtt meg akarta tartani őt alelnöknek, hogy biztosítsa a saját újjáválasztását.

"Bobby (John testvére, miniszter) később mondta, és tudom, hogy Jack (John) szintén mondta nekem néhányszor. Azt mondta: Istenem, el tudod képzelni, hogy mi történne az országgal, ha Lyndon elnök lenne? Nem tetszett neki, hogy Lyndonból elnök lehet, mert aggódott az országért" - mondta az özvegy.

A gyilkosság után Johnson elnök lett, és 1964-ben újra megválasztották. Hivatali ideje alatt bonyolódott bele mélyen az Egyesült Államok a vietnámi háborúba, ugyanakkor fontos polgárjogi törvényeket fogadtak el a feketék javára.

Jacqueline Kennedy szavait ifjabb Arthur Schlesinger rögzítette 1964-ben. Az 1994-ben elhunyt özvegy azt kérte, hogy halála után még ötven évig ne hozzák nyilvánosságra a felvételeket, de ezt a Kennedy-család felülvizsgálta abból az alkalomból. hogy John F. Kennedy az idén ötven éve vette át a tisztséget. Ő volt az Egyesült Államok 35. elnöke. A beszélgetések szövegét és a felvételt tartalmazó CD-t szeptember 14-én adják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!