Külföld

2011.09.27. 13:44

Egymásba rohant két metrószerelvény Sanghajban

Egymásba rohant a sanghaji metró két szerelvénye kedd délután, a balesetben 262 utas sérült meg, húsz ember súlyosabban.

MTI

Két metrószerelvény rohant egymásba a sanghaji metró 10-es számú vonalán - jelentette az üzemeltető Shentong Metro Group. A baleset helyi idő szerint délután három óra előtt pár perccel történt, a metrótársaság hivatalos közleménye szerint mintegy negyven perccel azután, hogy a jelzőrendszer kisebb meghibásodása miatt kézi, azaz telefonos irányításra tértek át a vonatok.

A hiba miatt lassításra kényszerültek az alagútban a szerelvények, s ez okozta a balesetet: a Laohszimen és a Jüjüan állomások között rövid ideig megálló egyik szerelvénybe hátulró belefutott a következő, s tolta maga előtt egy darabon az elsőt.

A China News Service hírügynökség azt jelentette, hogy a két szerelvényen összesen mintegy ötszázan utaztak. Az utasok egy részét a tűzoltók segítettek kiszabadítani a roncsok közül.

A sérültek közül a legtöbben könnyebben megúszták, húszan azonban az ütközést követően a földre estek, és súlyosabb sérüléseket szenvedtek, őket rögtön a baleset után a környező kórházakba szállították. Az eset fennakadásokat okozott a belvárosi közlekedésében, hiszen nem csupán a metróközlekedés állt le, hanem a sérültek elszállítására is utakat zártak le a rendőrök.

A balesetet az ottlévők telefonjaikkal dokumentálták, a kínai mikroblogokat már kevéssel az eset után a helyszínen készült képek százai lepték el.

A metróvállalat bocsánatkérő üzenetet helyezett el saját mikroblog oldalán, "a végső októl függetlenül" felelősséget vállalva a balesetért, azt ígérve, hogy mindent megtesz a sérültek megmentéséért, a metróközlekedés helyreállításáért, és mindenben együttműködik a nyomozó hatóságokkal.

Az eset újabb közfelháborodást váltott ki két hónappal azután, hogy a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban ugyancsak a jelzőrendszer hibája miatt ütközött össze két szuperexpressz, negyven ember halálát okozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!