Külföld

2011.08.08. 13:26

Új miniszterelnök a tibeti emigráns kormány élén

Letette a hivatali esküt hétfőn Lobsang Sangay, a tibeti emigráns kormány új miniszterelnöke.

MTI

A 43 éves jogászprofesszor az észak-indiai Dharamszalában, az emigráns tibeti kormány székhelyén lévő Cuglagkhang templomban tette le az esküt a dalai láma elnökletével tartott szertartáson.

A hagyományos tea és cukros rizs áldozat bemutatása után Lobsang Sangay pontosan kilenc másodperc alatt tette le az esküt, a 9-es a hosszú élet misztikus száma.

A 75 éves dalai láma - a tibetiek vallási és politikai vezetője - márciusban jelentette be, hogy visszavonul a politikától, lemond a kormány vezetéséről. Hivatalosan is felkérte a száműzetésben működő tibeti parlamentet, hogy mentse fel politikai vezetői feladatai alól, de hangsúlyozta, továbbra is a közösség buddhista szellemi vezetője marad. A tibeti emigráns parlament április végén választotta meg az Egyesült Államokban tanult, a Harvard egyetemen előadó jogászt az emigráns kormány élére.

Lobsang Sangay megválasztása véget vet annak a 300 éves hagyománynak, amely szerint az első számú tibeti buddhista szerzetes egyúttal a tibeti kormányzat vezetője is.

Lobsang Sangay Észak-Indiában született. A nemzetközi jog szakértője soha nem élt Tibetben, sőt nem is járt még ott. A francia hírügynökségnek elmondta, hogy teljes mértékben támogatja a dali láma középutas politikáját, azaz Tibet egyértelmű függetlensége helyett ő is a kínai közigazgatás alatt lévő térség „jelentős autonómiája mellett van.

Az új miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a dalai láma pótolhatatlan, ugyanakkor kifejezte a tibeti közösség óhaját, hogy „fiatal nemzedék vegye át a mozgalom irányítását”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!