Külföld

2011.08.16. 18:45

Szíria: tüzérségi tűz Latakiában, sok halott

Bejrút – Tüzérségi tűz hallatszott kedden az ostromlott Latakiában, ahol a hadsereg támadásának az utóbbi négy napban 35 halálos áldozata volt – közölték helyi lakosok és emberjogi aktivisták.

MTI

Bassár el-Aszad elnök jelentősen kiszélesítette az öt hónapja tartó tiltakozó mozgalom elleni megtorlást a muzulmán böjti hónap, a ramadán kezdetén. A széles körű nemzetközi tiltakozás ellenére a rendszer harckocsikkal, szárazföldi csapatokkal és mesterlövészekkel igyekszik visszavenni az ellenőrzést a lázadó városokban.
   
Aszad hadereje hadműveletet indított a földközi-tengeri Latakia, a lázadók tűzfészkének számító Hama, a közép-szíriai Homsz és a kelet-szíriai Deir-ez-Zór ellen.
   
A SANA állami hírügynökség azt jelentette, hogy hadsereg egységei kivonulnak Deir-ez-Zórból, miután több napon át tartó hadműveletben megtisztították a várost "a fegyveres terrorista bandáktól". A szíriai csapatok a múlt szerdán vonták az ellenőrzésük alá a kelet-szíriai várost, miután tüzérségi támadást intéztek ellene és több embert őrizetbe vettek ott.
   
Latakiában ar-Ramel, as-Saab és Ein-Tamra szegénynegyedekben volt a legerősebb a tüzérségi tűz. Ar-Ramelben zsúfolt palesztin menekülttábor is található, ahol számos nincstelen szíriai is él.
   
A palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség (UNRWA) elmondta, hogy ezrek menekültek el a táborból, amióta Aszad erői tüzérségi tűz alá vették a várost szombaton.
   
A rendszer kitart amellett, hogy a megtorlásnak az országszerte elégedetlenséget szító terroristák felszámolása a célja. Különböző emberjogi csoportok szerint viszont a szíriai katonák fegyvertelen tüntetőkre lőnek, és több mint 1800 civil halt meg március közepe, a felkelés kezdete óta.
   
A londoni székhelyi Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSHR) szerint hétfőn 17 embert öltek meg Latakiában. A Forradalom Egyeztető Bizottságai szerint kedden egy kétgyermekes, 22 éves palesztin nő halt meg. E halálesetekkel a szombat óta Latakiában elesettek száma már meghaladja a 35-öt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!