Külföld

2011.08.28. 06:06

Az Irén hurrikán vad széllel és szakadó esővel lecsapott New Yorkra

Vad széllel és szakadó esővel megérkezett vasárnap reggel New Yorkba az Irén (Irene) névre keresztelt hurrikán, amely várhatóan déltájban csap le teljes erejével a metropolisra.

MTI

Az Egyesült Államok legnagyobb városában és pénzügyi központjában leállították a tömegközlekedést, és mintegy kétmillió háztartásban, illetve cégnél megszűnt az áramszolgáltatás. Leállásra kényszerült több olajfinomító, és csökkentenie kellett termelését több atomerőműnek. Az ország délkeleti részén is újabb területeken keletkezett áramszünet.
Miután Michael Bloomberg New York-i polgármester a hurrikánra készülve pénteken elrendelte a város alacsonyan fekvő területeinek kiürítését, az egyébként általában nyüzsgéssel teli utcák kihaltakká váltak szombaton.
Vasárnap hajnalban óránként már mintegy 80 kilométeres erejű szelek fújtak a városban. Napközben akár 130 kilométeresek is várhatók.
Az országos hurrikánközpont jelentése szerint az Irén középpontja reggel nyolc órakor 315 kilométerrel délnyugatra volt New Yorktól, a tenger vízszintje gyorsan emelkedik.
A hurrikán szombat reggel csapott le az Egyesült Államok keleti partjára, Észak-Carolinára, és legalább nyolc ember halálát okozta eddig.


Növekszik az Irén áldozatainak száma, 1,3 millióan maradtak áram nélkül

Legkevesebb kilencen életüket vesztették és mintegy 1,3 millióan  maradtak áramellátás nélkül helyi idő szerint szombat késő estig az Egyesült Államok keleti partvidékén pusztító Irén hurrikán miatt.

A 130 kilométeres sebességű széllökésekkel járó, az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti egyes intenzitású hurrikán, amelynek központja mintegy 21 kilométeres sebességgel halad észak-északnyugat felé, vasárnap estére elérte a főváros és Maryland állam területét, majd tovább örvénylett New York, valamint Új-Anglia nagyvárosai felé. A viharok miatt mintegy 2400 repülőjáratot töröltek, és vasárnap elmarad Martin Luther King washingtoni szobrának ünnepélyes felavatása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!