Külföld

2011.07.08. 18:27

Tízezrek tüntettek a gyorsabb reformokért Kairóban

Több tízezren tüntettek az egyiptomi fővárosban pénteken a Hoszni Mubarak elnököt elűző január-februári forradalom célkitűzéseinek teljesítését követelve, és azzal vádolva a jelenleg kormányzó katonai vezetőket, hogy túl lassan hajtják végre a reformokat.

MTI

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb tüntetésén a tüntetők az öt hónappal ezelőtti felkelés szimbolikus helyszínére, a Tahrír térre vonultak, olyan transzparensekkel, mint hogy "a forradalmunk folytatódik", és "a nép az arab forradalom ígéreteinek teljesítését követeli". Mazar Sahine sejk, aki a téren tartotta meg a szokásos pénteki imát, arra szólította fel a demonstrálókat, hogy továbbra is munkálkodjanak a forradalom nemes céljainak, mint például a szabadságnak és a társadalmi igazságosságnak a megvalósításán. "A hatalom kigúnyol minket. Azt gondolja, hogy a forradalom befejeződött és az emberek ezután majd otthon maradnak. De tévednek, ezért vagyunk mi itt" - mondta a sejk.
Kairón kívül más egyiptomi városokban is tartottak tiltakozó megmozdulásokat pénteken. Alexandriában, az ország második legnagyobb városában több ezren vonultak az utcákra, az északkeleti Szuezben pedig csaknem 10 ezren tüntettek. A Vörös-tenger partján fekvő Sarm es-Sejkben néhány százan demonstráltak az előtt a kórház előtt, amelyben Mubarakot ápolják, az követelve, hogy a bukott elnök hagyja el a várost, mivel jelenléte árt a turizmusnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!