Külföld

2011.06.04. 05:51

Véres incidens Szíriában: pénteken több mint hatvan embert öltek meg

A szíriai karhatalmi erők pénteken legkevesebb 63 embert öltek meg a közel-keleti arab ország több városában zajló kormányellenes tüntetések során - közölte egy szíriai jogvédő szervezet szombaton.

MTI

A legtöbben, ötvenhárman a közép-szíriai Hama városában lettek a sortüzek áldozatai. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai és mesterlövészek tüzeltek a pénteki ima után a város központjában összegyűlt, és Bassár el-Aszad elnök távozását követelő több tízezer emberre a 11 hete tartó szíriai lázadás egyik legvéresebb incidensében. Sok sebesültet kórházba kellett szállítani.
A hamai megmozdulásainak Szíriában az átlagosnál nagyobb visszhangjuk van, mert a jelenlegi államfő apja, Hafez Aszad az 1982-es hamai fegyveres iszlamista felkelés leverése során mintegy harmincezer embert öletett meg és a település egy részét leromboltatta.
A közelben lévő ar-Rasztanban heten haltak meg. Ezt a várost majdnem egy hete harckocsik veszik körül. A fővárosban, Damaszkuszban egy halottja van a rendőrségi túlkapásoknak, és az északi Idlíb tartományban két tüntető vesztette életét pénteken.
A déli Deraában, ahol először volt tüntetés a damaszkuszi rezsim ellen, a kijárási tilalom ellenére is több százan vonultak az utcára pénteken, és azt harsogták, hogy gyilkosokkal nincs párbeszéd. A rendőrség feloszlatta a demonstrációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!