Külföld

2011.06.04. 13:57

Jemen - Ezrek menekülnek a fővárosból

Ezrek menekültek el a jemeni fővárosból szombaton egy nappal az után, hogy az elnöki palotát támadás érte, s Ali Abdalláh Száleh államfő is megsebesült.

MTI

 A helyi hírügynökség jelentése szerint Szaúd-Arábiába szállították kórházi kezelésre a jemeni vezetés pénteken megsebesült négy tagját, köztük az elnök súlyos állapotban lévő biztonsági főtanácsadóját, a miniszterelnököt és a parlament két házának vezetőjét.
 A palota mecsetjébe a pénteki ima közben csapódott be egy gránát. A könnyebben megsebesült államfő az éjjel rövid üzenetben erősítette meg, hogy jól van, s törzsi ellenségeit tette felelőssé a támadásért. Az állam rádió jelentése szerint több magas rangú vezető megsebesült és hét katonatiszt meghalt a támadásban. A támadás óta az elnök nem mutatkozott nyilvánosan. A törzs szóvivője tagadta, hogy ők állnának a pénteki támadás mögött. 
 Száleh erői azóta megtorló támadást intéztek a Szádek al-Ahmar sejk vezette törzsi szövetség vezetőinek házai ellen. A törzsi vezető fivére, Hamíd al-Ahmar háza ellen aknavetőkkel végrehajtott támadásban pénteken tízen haltak meg és harmincöten sebesültek meg - közölte szombaton Hamíd sejk szóvivője.
A köztársasági gárda pénteken támadást intézett a másik fivér, Mizhidzs háza, valamint a dezertált Ali Mohszen al-Ahmar tábornok rezidenciája ellen is.
Az összecsapásokban közel 200 ember halt meg a legutóbbi két hét során. A főváros egyes negyedei a lakosok elmenekülése után kísértetvárosokká változtak.
A nagyhatalmakat aggasztja, hogy a világ legnagyobb kőolajexportőrével, Szaúd-Arábiával szomszédos Jemenben, amely egyben al-Kaida arab-félszigeti csoportjának fellegvára, összeomlik az államgépezet, tovább fenyegetve a térség és az öbölbeli olajszállítások biztonságát.
Szanaában szombatra virradóra is hallatszottak szórványos lövések. Hajnalban az utakon hatalmas dugók alakultak ki, amikor a civilek a harcok elől próbáltak elmenekülni.
A felkelés januári kezdete óta közel négyszázan haltak meg Jemenben. A civil tüntetések mellett több városban folynak harcok, katonai egységek is átálltak a felkelők oldalára.
A 33 éve hatalmon lévő Száleh, az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egykori szövetségese, az arab-félszigeti al-Kaida elleni harcukban fő partner, a nemzetközi nyomásnak ellenállva háromszor utasította el az öböl menti monarchiák közvetítésével tető alá hozott megállapodást, amelynek értelmében büntetlenül távozhatott volna a hatalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!