Külföld

2011.05.04. 12:14

Líbia - Meghosszabbíthatják a miszrátai felkelőknek adott ultimátum határidejét

A tripoli kormány kilátásba helyezte szerdán a miszrátai felkelőknek adott ultimátum határidejének meghosszabbítását, miközben az ostromlott városban viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka.

MTI

A megadásra felszólító pénteki ultimátum kedd éjfélkor járt le. A külügyminiszter helyettese szerint eddig jó jelzéseket kaptak vissza a lakosság részéről, mert mintegy 400 ember tette már le a fegyvert. Ennek fényében megfontolják, hogy a határidőt meghosszabbítsák egy-két nappal - mondta Háled Káim.
A városban egyre nagyobb hiány van alapvető fogyasztási cikkekből, mert az egyetlen ellátási útvonal, a tengeri kikötő használatát a kormányerők ágyútűzzel és aknásítással zavarják. Ennek ellenére szerdán befutott a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) hajója, amely a tervek szerint ezer afrikai és ázsiai vándormunkást fog elszállítani a sebesültekkel együtt. Az Albániában bejegyzett, Red Star One nevű hajó szombat óta várakozott a nyílt tengeren a kikötés lehetőségére. A raktáraiban 180 tonna élelmiszer, ivóvíz és más alapvető cikk vár kirakodásra.
Bár magában Miszrátában egy halálos áldozatot leszámítva nyugodtan telt az éjszaka, a tűzpárbaj folytatódott a várostól nyugatra és délnyugatra, a központtól több kilométerre. 
Kedd éjszaka három nagy robbanás hallatszott Tripoliban is, ahol a hét végén a NATO légicsapásaiban életét vesztette több civil, köztük Moammer Kadhafi líbiai vezető fia és három unokája. Alain Juppé francia külügyminiszter ezt a háború "járulékos veszteségének" nevezte, és azt állította, hogy katonai célpontot támadtak a NATO gépei. Juppé reméli, hogy a hadjárat "néhány hétnél vagy hónapnál tovább nem fog tartani", és szerinte "korai arról beszélni, hogy megfeneklett".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!