Külföld

2011.05.25. 16:27

Csökkenni fog a kisebbségi nyelvhasználati küszöb Szlovákiában

Az eddigi 20 százalékról a jövőben 15 százalékra csökken a kisebbségi nyelvhasználati küszöb Szlovákiában - döntött a pozsonyi parlament szerdán, amikor elfogadta a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását.

MTI

Ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az egyes szlovákiai településeken a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét.
Az érvényes jogszabályt módosító javaslatot Rudolf Chmel emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, a Híd magyar-szlovák párt alelnöke terjesztette a parlament elé. A kisebbségi nyelvhasználat feltételeinek javítása a Híd egyik legfőbb célkitűzése a szlovák kormánykoalícióban, amit komoly kompromisszumok árán, de végül is sikerült elérnie.

Berényi: a szlovák kisebbségi nyelvtörvény módosítása szinte értékelhetetlen

Berényi József, az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szerint a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény szerdán elfogadott módosítása a kisebbségek, a szlovákiai magyarság szempontjából "alig értékelhető eredmény, sőt néhány területen visszalépés".
 "A most elfogadott törvénymódosítás messze van attól a javaslattól, amelyet Rudolf Chmel (miniszterelnök-helyettes) terjesztett elő. Az eredeti szándékot - hogy az államnak legyen kötelessége biztosítani a kisebbségiek nyelvhasználatát a hivatalokban, s ne pedig a kisebbségieknek kelljen követelniük azt - nem sikerült megvalósítani" - nyilatkozta Berényi a jogszabály elfogadása után az MTI pozsonyi tudósítójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!