Külföld

2011.05.14. 15:24

Biztonsági erők lőttek tüntetőkre Szíriában

A szíriai biztonsági erők egy szemtanú szerint automata fegyverekből nyitottak tüzet tüntetőkre szombaton a libanoni határ közelében fekvő Tell-Kalahban, és legalább négy embert megöltek.

MTI

A szemtanú elmondta, hogy a rendfenntartó erők szombat reggel körbezárták Tell-Kalahot, és támadásukban a halálos áldozatok mellett számosan megsebesültek. A szemtanú szerint a sortűzben hárman haltak meg, a negyedik áldozat egy libanoni kórházi illetékes szerint Szíriából való elmenekülése után, az észak-libanoni Kobbajatban halt bele mellsebébe.
Előzőleg pénteken sok ezren tüntettek Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen a Homsztól nyugatra fekvő városban.
Szíriában pénteken öt embert lőttek le tiltakozók ellen nagy számban kivezényelt katonák - közölte szombaton egy emberi jogi aktivista.
A megtorlások miatt szombaton több mint ötszáz szíriai - többségükben nők és gyermekek - menekült a szomszédos észak-libanoni Vádi Háled faluba. A menekülők között többet golyó sebesített meg, és legkevesebb öt embert libanoni kórházakba szállítottak.
Rámi Abder-Rahmán, a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának elnöke közölte, hogy folytatódik az ellenzéki aktivisták őrizetbe vétele. Pénteken őrizetbe vették Damaszkuszban Catherine Talli emberjogvédőt, szerdán pedig Váel Hamadát, Razan Zituna jogvédő férjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!