Külföld

2011.05.26. 14:04

Az Afrikai Unió a líbiai bombázások leállítására szólítja fel a NATO-t

Az Afrikai Unió (AU) felszólította a NATO-t csütörtökön a líbiai légitámadások beszüntetésére.

MTI

Ez a követelést az a közlemény tartalmazza, amelyet az AU csütörtökön befejeződött addisz-abebai csúcstalálkozóján fogadtak el. A nemzetközi szervezet biztonsági ügyekben illetékes vezetője, Ramtane Lamamra újságíróknak elmondta: a NATO-légitámadások leállítására azért lenne szükség, hogy lehetségessé váljon a politikai megoldás.
Az Afrikai Unió ellenez minden külső katonai beavatkozást Líbiában. Javaslata haladéktalan tűzszünetet, humanitárius segélyek küldését, egy átmeneti időszak bevezetését és végül demokratikus választásokat ír elő. A felkelők mindennek előfeltételeként Moammer el-Kadhafi tripoli vezető távozását követelik, ezért az AU közvetítési kísérlete eddig kudarcot vallott.
Az Afrikai Unió kétnapos addisz-abebai tanácskozását a líbiai kérdésnek szentelték, mint ahogy ez az egyik fő napirendi pont a világ legfejlettebb ipari országainak (G8) csütörtökön kezdődő franciaországi, deauville-i csúcstalálkozóján is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!