Külföld

2011.05.17. 11:53

Abbász Palesztina elismerését kérte az NYT-ban

A palesztin állam nemzetközi elismerése mellett szállt síkra Mahmúd Abbász palesztin elnök a The New York Times című amerikai napilap keddi számának véleményrovatában.

MTI

Abbász ősszel először az ENSZ Biztonsági Tanácsához, majd nagyhatalmi vétó esetén a Közgyűléshez fordul. A palesztin politikus az államelismeréstől adut remél az Izraellel való tárgyalásokhoz. Abbász azt ígérte, hogy Palesztina elismerése esetén tovább folytatódnának a tárgyalások a kulcskérdésekről.
 A Palesztin Hatóság elnöke szerint az ENSZ pozitív válasza lehetővé tenné a palesztinoknak, hogy ne legyőzöttekként, hanem egy megszállt ország állampolgáraiként, akár a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) léphessenek fel a zsidó állammal szemben. "Nem várhatunk örökké, miközben Izrael egyre több telepest küld Ciszjordániába" - írta a lap hasábjain Abbász.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök előző nap a parlament előtt ragaszkodott ahhoz, hogy a palesztinok csak az Izraellel való tárgyalások eredményeként hozhassák létre államukat. Kijelentette, hogy Izrael kész fájdalmas kompromisszumokra, de megtartaná Jeruzsálemet oszthatatlan fővárosának.
A palesztinok Ciszjordánia, a Gázai övezet és Kelet-Jeruzsálem területén hoznák létre független államukat, így elutasították az izraeli kormányfő javaslatait. Netanjahu pénteken találkozik Barack Obama amerikai elnökkel Washingtonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!