Külföld

2011.04.14. 19:03

Újabb két embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Két személyt őrizetbe vettek Fehéroroszországban csütörtökön a hétfői minszki metrórobbantás miatt, s ezzel ötre emelkedett a 12 halálos áldozatot és több mint 200 sebesültet követelő merénylet miatt lefogottak száma.

MTI

 Andrej Sved főügyész-helyettes elmondta, hogy mind az öt letartóztatott fehérorosz állampolgár, harminc évnél fiatalabb és büntetlen előéletű. További adatot nem közölt róluk, és cselekedetük lehetséges mozgatórugóiról sem nyilatkozott, csupán annyit közölt, hogy folynak a kihallgatások. Elmondta továbbá, hogy a nyomozók megtalálták azt a fővároson kívüli helyet, ahol a pokolgépet gyártották, de ekkor sem bocsátkozott részletekbe.
 Első alkalommal hozták nyilvánosságra a biztonsági kamerák által készített felvételeket, amelyeken - állítólag - a fő tettes látható. A nem túl jó minőségű felvételeken egy sötétruhás férfit látni, amint - a kommentátor szerint - egy sporttáskát helyez el egy padnál, vagy a pad alatt az Oktyabrszkaja (Október) metróállomáson. A távirányításos robbantás csomóponton történt, ahol az egyik metróvonalról át lehet szállni egy másikra. A felvétel szerint a szerkezetet maga a távolabbra húzódó sötétruhás férfi hozta működésbe, megvárva, amíg beérkezik a szerelvény, vagy a szerelvények, hogy minél többen legyenek peronon.
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök korábban célzott rá, hogy a robbantás mögött ellenzékiek állhatnak, s leszögezte, hogy minden gyanús személyt ki kell hallgatni.
Ellenzéki körökben attól tartanak, hogy a merényletet Lukasenka hatalma megszilárdítására használja fel. Miután néhány internetes oldalon megjelent a feltételezés, miszerint a robbantás kapóra jöhet a hatóságoknak, az állami televízió kirohanást intézett ellenük, Grigorij Vasziljevics főügyész pedig kijelentette, hogy "rendet kell teremteni" bizonyos internetes oldalaknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!