Külföld

2011.04.30. 04:18

Hercegi esküvő, királyi módra

Londonban tegnap valóra vált a tündérmese: egybekelt az egyszerű, ám de szép és okos polgárlány az ő jóképű, férfias, melegszívű királyfijával.

Osváth Sarolta

 Az angol trónörökös Vilmos herceg és Catherine Middleton immár nyolc éve tartó barátsága, majd szerelme - és talán minden fiatal lány titkos álma - teljesült be a pompázatos mennyegzővel. Az álompár álomesküvőjét több mint kétmilliárd néző figyelte a világ minden táján, az utóbbi harminc év legnagyobb társasági eseményét tévéállomások ezrei sugározták az éterbe. Egy napra megállt az élet, elfelejtettük a válságot, a politikát, a katasztrófákat és a háborúkat, beleéltük magunkat a királyi románcot megkoronázó történelmi jelentőségű ceremónia eseményeibe.

Még az időjárás is a kedvébe járt az ifjú trónörökös párnak, tegnap Londonban kivételesen nem esett az eső az alatt az idő alatt, amíg az esküvői menet a Buckingham palotától a Westminster apátságig tartott és vissza. Boldogok lehettek a rajongók tízezrei is, akik a világ legkülönbözőbb tájairól érkeztek a nagy eseményre és már egy-két nappal ezelőtt letáboroztak sátraikkal a tervezett útvonal mentén, hogy minél közelebbről láthassák az álompárt. Kate és Vilmos egyébként hangsúlyozzák,  hogy ők is hús-vér mai fiatalok, s ezzel eléggé kilógnak a királyi házból, a menyasszony eleve, hiszen csak nagyon távoli rokonság révén fedezhető fel valami kis kék vér az ereiben. Erzsébet királyné mégis elfogadta unokája választottját, pedig nyilván számol azzal, hogy a trónon őt nagy valószínűséggel nem idősebbik fia, Károly, hanem az ifjú herceg és polgárleány felesége, Kate követi majd. De ne fussunk előre az időben, hiszen egyelőre őfelsége Erzsébet királyné 85 évesen jó egészségnek örvend és teljesen hű önmagához: a tőle megszokott konzervatív öltözékben, talpig sárgában – a cipőtől a kalapig – vett részt a nagy eseményen, oldalán természetesen férjével, Fülöp herceggel. Őket ezúttal csak a második luxus limuzin szállította az ezeréves, koronázási apátságba, ahol legutóbb harminc évvel ezelőtt volt hasonlóan nagyszabású királyi esküvői. A királyi flotta első számú, napfénytetős és a hátsó ülésnél is átlátszó falú, sötét padlizsán Rolls Royce-ával az apátsághoz Catherine és édesapja érkezett, a patinás londoni Goring szállodából, ahol az Middleton család  és vendégei az esküvő előtti utolsó éjszakát töltötték. A hetven szobás hotel királyi lakosztályát a menyasszony számára horribilis összegért újították fel

 

Izgatottan várta a tömeg – no meg a vőlegény is  - a menyasszonyt, annál is inkább, mert Vilmos, Károly herceggel és öccsével, Harryval, az esküvői tanúval együtt a londoni közös rezidenciáról, a Clarence House-ból már jó fél órája megérkeztek a helyszínre, a hercegeknek kijáró harangzúgás és a tömeg éljenzése közepette.    Vilmos az Ír Gárda vörös-fekete parancsnoki díszegyenruháját, Harry pedig a királyi légierő díszegyenruháját vette  magára a jeles esemény alkalmából.

A menyasszony ruháját a szertartás kezdetéig szigorú titok övezte. Cathrin állítólag három ruhát is csináltatott és csak az utolsó pillanatban döntötte el, melyiket viseli majd a boldogító igenhez. Jól választott: egyszerűen gyönyörű volt a sima, nagyon nőies, különlegesen finom csipkével borított fehér és elefántcsontszínű szatén költeményben, amelyet a tavaly elhunyt híres londoni divattervező, Alexander McQueen divatházának sztártervezője Sarah Burton alkotott. A titok csak a templom előtt lebbent fel, amikor a menyasszony kilépett az autóból, a szálloda előtt még paraván takarta a paparazzik árgus kamerája elől. És akkor Catherine Middleton édesapja karján megkezdte az évszázad esküvői bevonulását! Szólt a zene, gyönyörűen zengett a gregorian kórus Könny nem maradt szárazon, hiszen Kate hosszú, fényes sötét haján az 1936-ban készült Cartier-tiara Lady Diana egykori menyasszonyi fátylát fogta össze.  A ceremónia zenei anyagához, valamint az esküvői vendéglista és egyéb feltételek összeállításához a fiataloknak volt egy-két szava. A királynő – és fia Károly – mindenki ámulatára – engedett a szigorú protokollt megszegő kívánságoknak is. Így ott volt az esküvőn például Kate nem éppen udvarképes nagybátyja, sok közvetlen, jó barátjuk, akik messze nem tagjai a lordok házának.

Összesen 1900 vendég volt hivatalos esküvői szertartásra, köztük négytucatnyi külföldi koronás fő, a monacói hercegtől a brunei császárig, a spanyol, a holland, a belga, a svéd és természetesen a brit királyi család tagjai, a brit politikai élet vezetői és a celebvilág legnagyobb sztárjai. Lelkesen énekelte a zsoltárokat Sir Elton John, a nemzetközi pop-rock szupersztár és partnere, David Furnish brit-kanadai filmproducer. Feltűnést keltett David Beckham, az angol labdarúgás nem kevésbé ismert világsztárja, akit elkísért terhes felesége, Victoria is, akikkel a fenséges pár jó barátságban van. Bár a menyasszonyi ruhát nem rá bízták, állítólag Catherine hercegnő ruháinak főtervezője lesz. Külön tanulmányt érdemelne a királyi esküvő divatja, a hölgyek fantasztikusan elegáns, visszafogott és különleges öltözékekben vonultak fel. Külön említésre méltó Kamilla hercegné kosztümje és a menyasszony húgának csodálatos fehér, testre simuló koszorúslány ruhakölteménye. Mivel az esküvőn az öltözékeket a királyi protokoll szigorúan előírja, minden hölgynek kötelező volt kalapot viselni. A toktól a papagálytollakig, a malomkeréknyi csipkecsodáktól a virágos, egzotikus fejdíszekig minden volt ott, ami csak elképzelhető

 

Volt viszont egy pillanat, amikor minden szem Harry hercegre irányult: muszáj volt hátranéznie amikor a menyasszony érkezését a főoltárral szemben állva várták, majd megnyugtatólag odasúgta bátyjának: itt van már. Többen fogadtak rá, hogy a királyi „fenegyerek“ képes otthon hagyni a karikagyűrűt, amit a menyasszony ujjára húz majd a vőlegény, de szerencsére nem így történt. Vilmos, láthatóan lányos zavarában alig tudta felerőltetni arája karcsú ujjára a hitvesi jelképet. Ő viszont úgy döntött, nem fog jegygyűrűt viselni, de ennek nincs is jelentősége, hiszen az egész világ tudja róla, hogy mostantól nős ember .

 Az esküvői szertartás után Vilmos és felesége négylovas, nyitott királyi hintón hajtatott Buckingham-palotához, ahová az udvari lovasság díszegysége mellett  az útvonal mentén felsorakozott százezrek üdvrivalgása kísérte őket. A ceremónia-mesterek tartottak attól, hogy esni fog az eső, és akkor a nyitott hintó helyett ismét autóba kell ülnie a fiataloknak. A biztonsági szervek amúgy ezt egyáltalán nem bánták volna, mivel az egész esküvőnek ez a rövid út volt a legkockázatosabb része. Végül is az esküvőig nem eredt el az eső Londonban, és a nevezetes hitvesi csók is elcsattant a nyilvánosság előtt a palota erkélyén. Ezt a szokást a királyi házban Diana hercegnő vezette be. Minden jel arra mutat, hogy a királyi családban ezzel a friggyel új legenda születik. Az egész világ azt kívánja, végre happy and legyen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!