Külföld

2011.04.27. 07:48

Harvardi jogászt választottak a tibeti emigráns kormány miniszterelnökévé

Az Egyesült Államokban tanult, a Harvard egyetemen előadó jogászt választottak a száműzetésben működő tibeti kormány új miniszterelnökévé - tájékoztatott szerdán a tibeti választási bizottság.

MTI

A múlt hónapban megtartott választáson több tízezer, száműzetésben élő tibeti vett részt. A 42 éves Lobsang Sangay a voksok 55 százalékát szerezte meg.
A 75 éves dalai láma - a tibetiek vallási és politikai vezetője - bő egy hónapja jelentette be a tibeti emigráns kormány székhelyén, az észak-indiai Dharamszalában, hogy visszavonul a politikától, lemond a kormány vezetéséről. Hivatalosan is felkérte a száműzetésben működő tibeti parlamentet, hogy mentse fel politikai vezetői feladatai alól, de hangsúlyozta, továbbra is a közösség buddhista szellemi vezetője marad.
A változás - amelyet még bele kell foglalni a tibeti "alkotmányba" - véget vet annak a 300 éves hagyománynak, amely szerint az első számú tibeti buddhista szerzetes egyúttal a tibeti kormányzat vezetője is.
Az új miniszterelnök augusztusban foglalja el hivatalát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!