Külföld

2011.04.27. 10:35

Afrikai Unió: a NATO szüntesse be a líbiai vezetők elleni bombázást!

Az Afrikai Unió (AU) szerdán nyilatkozatban felszólította a NATO-t, hogy szüntesse be a líbiai vezetőket célba vevő műveleteit.

MTI

A dokumentumot azt követően fogalmazták meg, hogy az észak-atlanti szövetség kedden légi csapást mért Moammer Kadhafi líbiai vezető tripoli főhadiszállására.
Az okmányban az AU minden érintett féltől követelte, hogy azonnali hatállyal szüntessen be minden akciót, beleértve a líbiai vezetőket, a társadalmi-gazdasági infrastruktúrákat célzó katonai műveleteket. Az indoklás szerint ugyanis ezek révén csupán súlyosbodik a helyzet és még nehezebbé válik, hogy nemzetközi konszenzusra jussanak a rendezés érdekében.
A pánafrikai szervezet hangoztatta: szükséges, hogy minden olyan ország és szervezet, amely érintett az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú (Líbiáról szóló) határozatának megvalósításában, teljes egészében a nemzetközi jognak és a rendelkezésnek megfelelően cselekedjen.
A közleményt az unió Béke és Biztonsági Tanácsa hozta nyilvánosságra, amely miniszteri szinten kedden késő estig tanácskozott az afrikai válságokról, és különösen a líbiairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!