Külföld

2011.04.01. 19:06

A líbiai felkelők katonai vezetője Kadhafi egykori harcostársa

A líbiai felkelők katonai vezetője Kalifa Hefta veterán arab nacionalista gerilla, aki negyedszázada szakított egykori harcostársával, Moammer Kadhafi líbiai vezetővel - írja egy amerikai kutató intézet.

MTI

Hefta főtiszt volt, aki 1969-ben támogatta Kadhafi katonai puccsát, majd tagja lett a Forradalmi Parancsnoki Tanácsnak egészen 1987-ig, amikor szakított vele. Ezt követően két évtizeden keresztül az Egyesült Államokban élt, a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) száműzetésben élő parancsnoka volt és támogatást kapott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől (CIA) - írja az amerikai Jamestown Alapítvány tanulmányában Derek Henry Flood szerkesztő. Az LNA a Nemzeti Front Líbia Megmentéséért (NFSL) ellenzéki csoport katonai szárnya. (A tanulmányban Hefta nevét Haftárként írják át.)
"Ma, amikor Haftar ezredes végre visszatér az észak-afrikai harcmezőre, hogy megdöntse egykori, az 1969-es puccsban összeesküvőtársát,  Kadhafit, ő lehet a legjobb összekötője az Egyesült Államoknak és a NATO szövetségeseknek, amelyeknek Líbia zabolátlan felkelőivel van dolguk." - állítja a tanulmány.
  "A Haftar ezredes előtt álló kihívás, hogy vajon át tudja-e adni háborús és ideológiai múltjának tapasztalatait és hozzáértését egy sarjadó mozgalomnak, amelynek sorai máris összekuszálódtak" - folytatja.
 Március 24-én a Reuters brit hírügynökséget Ahmed Bani ezredes a felkelők szóvivője úgy tájékoztatta Bengáziban, hogy Hefta áll a felkelők hadseregének élére. A Reuters hasztalan próbálta mikrofonvégre kapni, Heftát nem lehetett elérni. Az Átmeneti Nemzeti Tanács egy illetékese úgy nyilatkozott, hogy a hadsereget újraszervezik és a helyzet két nap múlva tisztább lesz - de nem bocsátkozott részletekbe. A CIA nem kommentálta az értesülést. 
 A felkelők hadserege zömében fiatal, tapasztalatlan, kiképzés nélküli önkéntesekből áll, akik röviddel a Kadhafi ellen február közepén kitört népi lázadás után fogtak fegyvert. A Nyugat érvényesíti a Líbia feletti légtérzárat, célpontokat bombáz, miközben vita folyik arról, hogy milyen eszközökkel segítsék a felkelőket - ha egyáltalán így döntenének. 
  A Jamestown tanulmány szerint Hefta a Nasszerista iskolához tartozik, vagyis az egykori egyiptomi elnök elgondolásain alapuló pán-arab ideológiának a követője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!