Külföld

2011.03.24. 16:26

Tüntetések közepette kezdődött meg az uniós kormány-és államfők találkozója

FMH - Közlekedési fennakadások mellett, a rendőrség becslése szerint közel 20 ezer fős tömeg tüntetésével kezdődtek meg Brüsszelben csütörtökön az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozójához kapcsolódó rendezvények.

MTI

 

A késő délután kezdődött értekezlet előtt rendezték meg a szociális partnerek - az uniós intézmények vezetői, továbbá a munkaadók és az érdekképviseletek európai szövetségeinek - csúcstalálkozóját, amelyen a soros elnökséget betöltő ország miniszterelnökeként Orbán Viktor is részt vett.
A találkozókhoz kapcsolódott a belga szakszervezeti szövetségek tüntetése, amelynek fő jelszavai közé tartozott, hogy a tagországok a gazdasági megszorítások mellett is tartsák szem előtt a szociális szempontokat, hosszabb távú intézkedéseik tervezésénél pedig (mint az elfogadás előtt álló versenyképességi paktum) ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek veszélybe sodorják az EU szociális modelljét. Különösen élesen bírálták a versenyképességi csomagot, amely a jelmondatok szerint a bérek visszafogásával és szociális járandóságok korlátozásával járhat.
A tüntetés miatt reggeltől megbénult a közúti közlekedés a körzetben, sőt - biztonsági megfontolásokból - több fontos metróállomást is zárva tartottak.
A szakszervezeti megmozdulás tetőpontján felhevült a hangulat, tüntetők egyes csoportjai megpróbáltak áthatolni a hatósági kordonon, és kövekkel dobálták a rendőröket. Hivatalos közlés szerint tucatnyi rendőr megsebesült, közülük hármat kórházban kellett ellátni.
A rendőrség ezen a részen csak vízágyú és könnygáz bevetésével tudta helyreállítani a nyugalmat.
A tüntetés alatt tartott sajtótájékoztatón uniós illetékesek arról biztosították a tüntetőket, hogy az EU érzékeny a szociális problémákra, és nem akar engedni szociális modelljéből. 
Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács elnöke ugyanakkor arra is rámutatott, hogy ennek a modellnek a megőrzése függ attól, milyen eredményeket ér el az EU a gazdasági növekedés fokozásában.
Az uniós csúcsértekezlethez időzítve más tagállamokban is tartottak tüntetéseket. 
Szokásos tavaszi csúcstalálkozójukon az állam- és kormányfők a tervek szerint politikai szinten jóváhagyják a gazdasági koordinációt és az euróövezet stabilitását szolgáló újabb intézkedések egy átfogó csomagját. Tárgyalnak emellett a líbiai és a japáni helyzetről is.
A 27 tagállam vezetőjének találkozója várhatóan péntek kora délután ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!