Külföld

2011.03.17. 18:56

NAÜ: eljutott az áram a fukusimai erőműhöz, a helyzet nem romlik

Eljutott az áram a fukusimai atomerőműhöz - jelentette be csütörtök este Bécsben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a Tokiótól kapott tájékoztatásra hivatkozva.

MTI

A mérnökök a japán közlés szerint egy kilométeres mellékvezetéket építettek ki, amely helyi idő szerint pénteken érte el az erőművet. Azt tervezik, hogy még a nap folyamán vagy szombaton helyreállítják a kettes számú reaktor hűtését. Ez a reaktor azért élvez elsőséget, mert kívülről nem lehet hűteni, mert az épülete épségben van.
A hűtőrendszer áram alá helyezése attól függ, hogy mikor fejezik be a hármas számú reaktor épületének locsolását. Az épületre csütörtökön 64 tonna vizet zúdítottak helikopterekből, egy rendőrségi vízágyúból és tűzoltóautókból. A megrongálódott épületből felcsapódó gőz arra utal, hogy a művelettel valamennyire előbbre jutottak a hűtésben - közölte a japán hírügynökség.
 A NAÜ már előzőleg úgy értékelte a csütörtöki helyzetet, hogy "nagyon súlyos, de nem romlik". 
 A helyzet nem lett rosszabb, és ez már pozitívum. De még lehetséges, hogy rosszabbra fordul. Azt mondhatjuk, hogy csütörtökön meglehetősen stabil volt az előző nappal összehasonlítva - mondta Graham Andrew, az ENSZ-intézmény főigazgatójának vezető munkatársa Bécsben.
Amano Jukija főigazgató csütörtökön Japánba utazott, hogy első kézből szerezzen értesüléseket a helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!