Külföld

2011.03.11. 05:37

Líbia - Kadhafi fegyveresei behatoltak Rász-el-Unúfba

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató fegyveresek benyomultak a stratégiailag fontos Rász-el-Unúfba és harcokat vívnak a felkelőkkel a keleti országrészben fekvő olajkikötő ellenőrzéséért - közölték péntek reggel a lázadók.

MTI

Ibrahim al-Alváni felkelő a Reuters brit hírügynökségnek telefonon elmondta: ő és a továbbra is a városban tartózkodó társai kormánykatonákat láttak a település központjában.
Alváni mintegy 150 kormánykatonát és három harckocsit látott. A felkelő hozzátette, hogy összecsapások zaja hallatszik Rász-el-Unúfban.

Líbia - ENSZ: Líbia háromnegyedébe nem jut el humanitárius segély

  Bragg a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint csütörtökön több mint száz diplomatát tájékoztatva elmondta: az ENSZ munkatársai lázasan igyekeznek párbeszédet kezdeni a líbiai konfliktusban érintett minden féllel, hogy eljuthassanak az ország minden részébe és felmérhessék a polgári lakosság humanitárius szükségleteit.
 Músza Kusza líbiai külügyminiszter a múlt hét végén már jelezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, Tripoli engedélyezi, hogy a világszervezet a szükségletek felmérése érdekében elküldje embereit az észak-afrikai arab országba.
Az ENSZ-főtitkár új líbiai különmegbízottja és a világszervezet líbiai segélyműveleteinek koordinátora talán már ezen a hét végén elutazik Tripoliba.
  Bragg elmondta azt is, hogy a világszervezet nagyon aggódik a líbiai egészségügyi ellátás miatt, főleg annak fényében, hogy kórházbezárásokról értesül olyan időszakban, amikor a lakosságnak nagy szüksége lenne az ellátásra. Szükség van nővérekre, valamint arra, hogy a harcokban megsebesült civilek eljussanak az egészségügyi intézményekbe - tette hozzá Bragg.
Jakob Kellenberger, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke Genfben elfogadhatatlannak minősítette, hogy 24 nappal a kormányellenes lázadás kirobbanása után Líbia nagy része gyakorlatilag el van vágva a humanitárius segélyektől. A szervezet előtt álló legnagyobb kihívásnak nevezte, hogy eljussanak a harcok által leginkább sújtott országrészekbe, hogy segíthessenek a sebesültek ápolásában és felkutassák az eltűnt személyeket. A vöröskereszt ezt a tevékenységet az ellenzéki kézen lévő kelet-líbiai területeken február vége óta már végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!