Külföld

2011.03.21. 08:34

Bahreini király: sikerült meghiúsítani egy külföldi összeesküvést

A bahreini királyságnak sikerült meghiúsítania a szigetország biztonságának és stabilitásának felbomlasztására irányuló külföldi összeesküvést - jelentette ki az arab ország államfője alig burkoltan Iránra utalva.

MTI

Hamad bin Isza al-Kalifa az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai, Szaúd-Arábia, Kuvait, Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Omán katonai illetékeseinek vasárnap esti manámai találkozója után nyilatkozott.
Szavai szerint ez a "legalább húsz-harminc éve szövődő" összeesküvés, ha sikerrel járt volna, átterjedt volna a GCC tagállamaira. Az államfő köszönetet mondott a Perzsa (Arab)-Öböl menti országoknak, hogy csapatokat küldtek Bahreinbe, hogy segítsenek véget vetni a hetek óta tartó kormányellenes megmozdulásoknak.
Az öbölbeli szunnita királyságok és sejkségek komolyan tartanak attól, hogy a bahreini tiltakozásokat kihasználva Irán növeli befolyását az olajban gazdag térségben.
Egyre növekszik a feszültség a 90 százalékban síita muzulmánok lakta iszlám köztársaság és a szintén síita többségű, de szunnita elit irányította Bahrein között. Az arab ország azzal vádolja Teheránt, hogy támogatja a bahreini kormány elleni tiltakozásokat. A napokban kiutasították Bahreinből az iráni ügyvivőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!