Külföld

2011.02.24. 05:51

Új-zélandi földrengés - nincs magyar áldozat, több ház lakhatatlanná vált

A Christchurchi Magyar Klub elnöke a MTI-nek telefonon nyilatkozva megerősítette, hogy az eddigi információk szerint nincs magyar áldozata az új-zélandi Christchurchben két napja bekövetkezett nagy erejű földrengésnek.

MTI

Tóth István budapesti idő szerint a hajnali órákban, amikor már Új-Zélandon délután volt, tájékoztatott arról is, hogy tudomása szerint magyar sérültje sincs a természeti csapásnak. A földrengés után - mivel a vonalas telefonok nem működnek - mobiltelefonon igyekezett elérni a városban élő magyarokat.
Mint elmondta: a város csatatérre emlékezetet, még most is vannak düledező épületek. Az utakon sokhelyütt hatalmas repedések jelentenek veszélyt az autósokra. Volt olyan jármű is, is, amelyet valósággal elnyelt a föld, amikor bekövetkezett a természeti csapás - számolt be a klubelnök.
Tóth István, aki 1957 óta él Christchurcben, elmondta, hogy most az egyik legkellemetlenebb dolog, hogy nincs vízellátás. Azt még nélkülözni tudják, hogy a csapból nem folyik a víz, mert a lakosságot tartálykocsikból folyamatosan ellátják ivóvízzel, viszont súlyosan megrongálódott a csatornahálózat, ezért az illemhelyek sok helyütt  használhatatlanok.  
Mint elmondta: a helyi hatóságok mindazoknak, akik nem tudták magukat meghúzni rokonnál vagy ismerősnél, átmeneti szállást biztosítanak, például iskolákban vagy sátrakban. Christchurcben jelenleg kellemes, 22-23-Celsius fokos későnyári idő van - fűzte hozzá a Christchurchi Magyar Klub elnöke.
Tóth István elmondta, hogy az egyesület 1975-ben jött létre. A taglétszám változik, jelenleg 64 regisztrált tagjuk van. Sajnos, az ötvenhatosok kétharmada már nincs az élők sorában, de az utóbbi hónapokban is érkeztek magyarok Christchurchbe - mutatott rá a klubelnök.

 Obama segítséget ajánlott Wellingtonnak

Az amerikai elnök szerdán segítséget ajánlott fel Új-Zélandnak, amelyet két napja pusztító erejű földrengés rázott meg - közölte szóvivője, Jay Carney. Barack Obama telefonon tárgyalt a szigetország miniszterelnökével, John Key-jel, és azon túl, hogy részvétét fejezte ki a halálos áldozatok miatt, közölte, hogy az Egyesült Államokból már útnak indult egy mentőalakulat Új-Zélandra. Ezen felül Washington még további segítségnyújtásra is kész ebben, a szigetország számára nagyon nehéz időszakban - hangoztatta Obama.  
Az új-zélandi kormányfő méltatta Christchurch város lakóinak és az egész nemzetnek az eltökéltségét, amelyet a tragédia következményeiknek felszámolása érdekében tanúsítanak. 
 Új-Zéland Déli-szigetét kedden rázta meg  a 6,3-as magnitúdójú földmozgás, amelynek epicentruma Christchurchtől néhány kilométerre, fészke pedig mindössze 4 kilométerrel volt a földfelszín alatt. A legfrissebb adatok szerint legkevesebb 75-en haltak meg, és 300 embert tartanak nyílván eltűntként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!