Külföld

2011.02.27. 10:28

Német felszólítás a török miniszterelnöknek

A német kormány integrációs ombudsmanja vasárnap felszólította a török miniszterelnököt: lépjen föl annak érdekében, hogy német földön élő honfitársai az eddiginél jobban illeszkedjenek be a német társadalomba.

MTI

Maria Böhmer (CDU) a Bild am Sonntag című hetilapnak adott interjúban kifejtette: az integráció szempontjából roppant fontos lenne, ha a Németországban élő minden török jól megtanulna németül, a török családok gyerekei pedig élnének az óvodába járás lehetőségével.
Németországban tavaly augusztus óta fontos belpolitikai téma lett a külföldiek - elsősorban a muzulmán vallású törökök és arabok - nem elég hatékony integrációja. A berlini kormány illetékesei többször rámutattak, hogy a sikeres beilleszkedés és társadalmi boldogulás alapvető feltétele a német nyelv kellő szintű elsajátítása. Ennek alapjait pedig az óvodában lehet időben megteremteni. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a török gyerekek túlnyomó többsége nem jár óvodába, a családban, rokonok körében csak török szót hall. Ezért beiskolázáskor alig beszélnek németül, ami jelentős hátrányt okoz iskolai fejlődésük szempontjából.
Böhmer abból az alkalomból intézte szavait a török kormányfőhöz, hogy Recep Tayyip Erdogan vasárnap este Düsseldorfban mond beszédet várhatóan 15 ezer honfitársa előtt. Az eseményt az Európai Török Demokraták Uniója szervezte. Pontosan három évvel ezelőtt Erdogan Kölnben szólt tízezernél több honfitársához. Akkori beszéde felháborodást keltett Berlinben, mivel gyakorlatilag a beilleszkedés ellen, a török identitás megőrzése mellett emelt szót.
Düsseldorfból a török miniszterelnök Hannoverbe utazik tovább, ahol hétfőn Angela Merkel kancellár társaságában megnyitja a Cebit számítástechnikai vásárt. A rangos esemény idei partnerországa Törökország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!