Külföld

2011.02.17. 09:03

Könnygázzal oszlatott a bahreini rendőrség

Könnygázt és gumilövedékeket vetett be a bahreini rendőrség az el-Manáma főterén táborozó tüntetők feloszlatására csütörtökre virradóra szemtanúk jelentése szerint, s a támadásban két tiltakozó életét vesztette, csaknem félszázan megsebesültek a síita ellenzék közlése szerint.

MTI

A rendfenntartó erők - akik a tiltakozó megmozdulások első három napja során a háttérben maradtak - az éjszakai órákban indított rohamukkal megtisztították el-Manáma főterét, a Gyöngy teret az itt sátortáborozó tüntetőktől, s lerombolták a sátorvárost. Egyelőre nem ismeretes az őrizetbe vettek száma, s az sem, hogy pontosan hány áldozata és sebesültje volt a rendőrattaknak, de a téren több mentőautót is láttak szemtanúk. Matar Matar, a legnagyobb ellenzéki szövetség, a síita Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Wefaq) szóvivője arról tájékoztatta a nemzetközi sajtót, hogy a tömegoszlatásban két ember életét vesztette, a sebesültek száma pedig csaknem félszáz. 
   
Az amerikai ABC tv-társaság munkatársa, Miguel Márquez arról számolt be a helyszínről, hogy a rendőrroham során őt is támadás érte. Erről hangtudósításban küldött jelentést, amelyet a ABC honlapján tettek közzé.
  
 Az elmúlt napokban - már négy napja tartanak a tüntetések - több ezren töltötték a téren békésen az éjszakát, a rendőrök nem avatkoztak be.
   
A főként síita tiltakozók Kalifa bin Szalmán al-Kalifa sejk, kormányfő elmozdítását követelik. A békés tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy tüntetők és a rendőrök összecsapásában egy tiltakozó életét vesztette. A súlyos incidens egy temetésen történt, ahol egy korábbi kormányellenes megmozduláson megölt áldozattól vettek búcsút. A tömeg a rendszer bukását követelte, ahogy kedden megtöltötte a Gyöngy teret a belvárosban.
   
Bahreinben 1,3 millió ember él, de csak a lakosság fele bahreini, a többiek külföldi vendégmunkások. A többségben lévő síiták gyanakvása szerint a szunnita uralkodó család igyekszik megváltoztatni a felekezetek közötti lakosságarányt azzal, hogy a más országokból érkezett szunnitáknak fenntartások nélkül ad állampolgárságot.
   
A síiták ugyancsak kifogásolják, hogy szerintük több gazdasági ágazatból kiszorítják őket, így nem vállalhatnak munkát az építőiparban, az egészségügyben és a kormányzati szerveknél.
   
A bahreini események aggodalommal töltik el az Egyesült Államokat. Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő kedden azt hangsúlyozta, hogy Washington minden érintett felet önmérsékletre int, s az erőszaktól való tartózkodásra szólít fel.
   
A bahreini király az Egyesült Államok szoros stratégiai szövetségese. Engedélyezi például, hogy Bahreinben állomásozzon az amerikai haditengerészet 5. flottája, s ennek támaszpontján kössenek ki a térségben küldetésen járó amerikai hadihajók. Mintegy ötezer amerikai - többségükben katona - él az országban, amely 2002 óta az Egyesült Államok egyik jelentős NATO-n kívüli szövetségese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!