Külföld

2011.02.10. 20:09

Kettős állampolgárság - A KDH nem bünteti meg a renitens képviselőket

A szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nem bünteti meg azt a parlamenti képviselőjét, aki az állampolgársági törvénnyel kapcsolatban csütörtökön az ellenzékkel együtt szavazott. Radoslav Procházka lépése hozzájárult ahhoz, hogy a koalíció visszavonta indítványát, mert elfogadása kérdésessé vált.

MTI

Az indítvány értelmében egy másik állampolgárság felvétele a jövőben nem járna a szlovák állampolgárság elvesztésével.
  "Radoslav Procházka együtt szavazását az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párttal az állampolgársági törvény ügyében a KDH nem tekinti a koalíciós szerződés megszegésének, ahogy azt Bugár Béla (a Híd párt vezetője) állítja" - jelentette ki Ján Figel, a KDH elnöke a párt képviselői csoportjának csütörtök esti tanácskozása után.
A Híd magyar-szlovák párt elnöke szerint Procházka, illetve az ugyancsak a Smerrel szavazó Igor Matovic (Szabadság és Szolidaritás - SaS) megsértette a koalíciós szerződést és a kormány programnyilatkozatát, s azt kérte a két párttól, hogy büntessék meg őket. A Szabadság és Szolidaritás délután lépett, s Matovicot kizárta a párt parlamenti csoportjából. Matovic ezentúl független képviselőként dolgozik a törvényhozásban.  
Pavol Hrusovsky, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője viszont nem lát okot arra, hogy Procházkát visszahívják a parlament alkotmányügyi bizottságának az éléről. "Ez a szavazás nem volt semmiféle összefüggésben a bizottsági elnöki tisztséggel" - tette hozzá Ján Figel.  Ugyanakkor elmondta: mindezek ellenére a frakció vezetése és a párt elnöksége is foglalkozni fog a párt képviselőinek szavazásával.
A Híd döntését, miszerint a helyzet tisztázódásáig nem fogja megszavazni a koalíciós törvényjavaslatokat, Hrusovsky "erőfitogtatásnak" és "nem szerencsés döntésnek" nevezte, ami szerinte nem old meg semmit. 
 "A kormányprogram négy évre, s nem nyolc hónapra szól. Egy kötelezettség be nem tartása nem lehet ok arra, hogy demonstratív módon bejelentsük: nem tárgyalunk" - vélekedett a frakcióvezető.
A kormánykoalíció csütörtökön délután megegyezett abban, hogy a most visszavont javaslatokat kormány-előterjesztés formájában újra a parlament elé viszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!