Külföld

2011.01.28. 16:48

Zsidó telepesek meglőttek két palesztin fiatalt Ciszjordániában

Zsidó telepesek meglőttek két palesztin fiatalembert pénteken a megszállt Ciszjordániában, életveszélyesen megsebesítve az egyiküket - közölte az érintett palesztin falu polgármestere és az izraeli rendőrség.

MTI

A palesztinok szerint a Hebron közeli Bét-Omarban történt incidens 24 órán belül a második eset volt, hogy telepesek lőfegyverrel támadtak rájuk. Csütörtökön az északabbra lévő Náblusz közelében egy 19 éves férfit lőttek agyon.
Az izraeli rendőrség szóvivője elmondta, hogy a lövöldözés kapcsán előállítottak néhány, a térségben "kiránduló" izraelit. A szóvivő szerint a telepesekre "valószínűleg" köveket dobáló palesztinok támadtak rá, s erre válaszul nyitottak tüzet. Miki Rózenfeld szóvivő szerint a hadsereg felderítésétől bekért videofelvétel is ezt támasztja alá.
Naszri Szabarna, a palesztin település polgármestere a brit hírügynökségnek azt mondta, hogy pénteken reggel több tucat telepes hatolt be a falujába, a házakra lövöldözve, s ezek lőtték le a közelben a földeken dolgozó két fiatalt. Palesztin orvosok közlése szerint a 17 éves Fahri Juszefet, akit fejen talált az egyik lövés, gépekkel tartják életben.
Szemtanúk szerint az összecsapás akkor robbant ki, amikor a szomszédos Kirjat-Arbában lakó zsidó telepesek egy több mint száz fős csoportja elhaladt Bét-Omar mellett.
A szóban forgó telepescsoport minden pénteken menetet tart annak a két kirjat-arbai sorkatonának az emlékére, akit a környéken, túrázás közben öltek meg palesztinok 2007 decemberében.
Kirjat-Arba polgármestere az újabb incidensről nyilatkozva a telepesek önvédelemhez való törvényes jogát hangsúlyozta. Az izraeli Békét Most mozgalom ezzel szemben arra szólította fel a rendőrséget, hogy "gyűjtse be a telepesek kezén lévő fegyverek zömét, s határozottabban lépjen fel azokkal szemben, akik ok nélkül lövöldöznek a palesztinokra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!