Külföld

2011.01.10. 17:59

Szemtanúk vallottak a tucsoni merénylő lefegyverzéséről

Egy 61 éves asszony megpróbálta elvenni a tölténytárat Jarod Lee Loughnertől, aki 20 embert lőtt meg az arizonai Tucsonban, s akit végül nem a rendőrök, hanem civilek tettek harcképtelenné - derült ki a hétfői amerikai lapok beszámolóiból.

MTI

Clarence Dupnik Pima megyei seriff nyilatkozatiból már a hétvégén is kiderült, hogy a merénylőt egyszerű emberek fegyverezték le, de a részletek közül számos most került először a nyilvánosság elé. Az elbeszélések szerint a merénylő megfékezésére irányuló kísérletek már alig néhány másodperccel a lövöldözés kezdete után elkezdődtek.
 Loughner taxival érkezett az áruházhoz, amelyben Gabrielle Giffords képviselő a választóival találkozott. A taxióra 14 dollárt mutatott, ám a gyilkolásra készülő fiatalembernél csak egy húszas volt, ezért a sofőrrel együtt bement a Safeway élelmiszerboltba, hogy felváltsa azt. A taxis volt az a második személy, akivel kapcsolatban a hatóságok egy ideig azt feltételezték, hogy köze lehetett a merénylethez.
Szemtanúk szerint Loughner futva érkezett a politikus stábja által felállított asztalok felé. Nem próbált meg beszélni a képviselőnővel, figyelmeztetés nélkül tüzet nyitott.  Steven Rayle tucsoni orvos szerint a tettes, miután találomra belelőtt a helyszínen tartózkodó emberekbe, megpróbált elmenekülni. Az orvos azt látta, hogy Loughner törzsét, miután vagy három métert futott, egy idős férfi ragadta meg, akinek Giffords egyik embere is a segítségére sietett. Az orvos a merénylő lábára vetette magát.  
 "Annyira szürreális volt az egész. Nem tudtam elhinni, hogy az, ami előttem történt, valóság volt, azt, hogy emberek halnak meg" - jelentette ki Joe Zaimundo, aki maga is részt vett Loughner leküzdésében.
Zaimundo a közeli Walgreens áruházból lépett ki, amikor meghallotta a lövéseket. A hangok felé futva azt látta, hogy  többen is megpróbálják legyűrni a lövöldöző Loughnert, fekvő testek és a földön kúszó sebesültek között.
Az eltalált emberek az első pillanatban fel sem fogták, hogy mi történt velük.
 "Mi az? Mi történt?" - kérdezték többen is, akik csak később vették észre, hogy véreznek.
"Igazából az döbbentett meg, hogy egy középkorú, vagy talán egy idős asszony megpróbálta elragadni tőle a következő tárat. Felfogtam, hogy újra akar tölteni. Rávetettem magam a teljes testsúlyommal, és azon voltam, hogy a fegyver leessen és kikerüljön a forgalomból" - mondta Zaimundo.    
A tárért küzdő asszony, Patricia Maisch azt mondta, gondolkodás nélkül cselekedett.
 "Amikor kivette a nadrágzsebéből a tárat, elejtette azt. Elvettem, mielőtt felemelhette volt. Csak reagáltam, nem volt időm gondolkodni" - mondta.
Maisch elhessegette a dicséretet, hogy hős lett volna.
 "Az a két férfi volt a hős, aki a földön tartotta őt. Én csak segítettem nekik azzal, hogy magamhoz tudtam ragadni a tölténytárat" - mondta az asszony.
Amikor Zaimundo Loughnerre vetette magát, az már a földön feküdt. Mint mondta, az igazi hős az a férfi volt, aki a vérző fejsebe ellenére először ragadta meg a gyilkost, alkalmat adva a többieknek a védekezésre. Zaimundo azt is elmondta, hogy a dulakodásban véletlenül egy olyan férfinak a csuklóját ragadta meg, aki ki akarta tépni a merénylő kezéből a fegyvert.
 A rendőrök a lövések után 3-4 perccel értek a helyszínre, ami azonban a szemtanúk számára egy örökkévalóságnak tűnt.
A meglőtt Gabrielle Giffords fejéből kiömlő vért a képviselő stábjának egyik tagja a puszta kezével próbálta meg elállítani. A 20 éves Daniel Hernandez, akit a politikus alig egy hete fogadott fel gyakornoknak, s aki korábban segédápolói képzettséget szerzett, felemelte Giffords fejét, hogy könnyebben tudjon lélegezni, s nyomást gyakorolt a sebre.
 "Magánál volt, de nem tudott beszélni. Azáltal kommunikált, hogy megszorította a karomat" - nyilatkozott Hernandez.
 A mentők érkezéséig egy tiszta munkaköpenybe csavarták Giffords fejét, amit egy közeli hentesüzletből hoztak.
  Hernandez szerint az volt a legfontosabb a számára, hogy a képviselőnő az eszméleténél maradjon és hogy a lehetőségekhez képest megnyugtassa őt. A gyakornok szerepéről az orvosok később elismeréssel nyilatkoztak.
Egyes források szerint a mentősök 8 perccel a riasztás után érkeztek az üzletközpontba, de addig nem kezdhették meg a sebesültek ellátását, amíg a rendőrök nem bizonyosodtak meg róla, hogy a fegyveres nem ad le több lövést. Mások szerint 10-15 percbe is beletelt, amíg megérkezett az orvosi segítség.
 Az amerikai lapok arra a szomorú egybeesésre is rámutattak, hogy a tucsoni lövöldözésben életét vesztett kislány, Christina-Taylor Green 2001. szeptember 11-én született.

Amerika egyperces csenddel emlékezett meg a tucsoni mészárlás áldozatairól

Barack Obama elnök kezdeményezésére Egyesült Államok-szerte egyperces csenddel emlékeztek hétfőn a Tucsonban elkövetett merénylet áldozataira.
Az arizonai városban egy fegyveres szombaton 6 embert megölt és 14-et megsebesített. A merénylő célpontja, Gabrielle Giffords demokrata párti képviselő súlyos fejsérüléssel ugyan, de túlélte a támadást.
A támadó, Jared Lee Loughner, aki (helyi idő szerint) hétfőn délután először jelenik meg a bíróság előtt, mindeddig egy szóval sem indokolta a hatóságoknak az általa elkövetett gyilkosságokat - jelentette ki az ABC Newsnak nyilatkozva Clarence Dupnik, Pima megye seriffje.
Barack Obama és a first lady, az elnöki kabinet tagjainak és rezidencia személyzetének kíséretében helyi idő szerint 11 órakor főhajtással fejezte ki együttérzését a Fehér Ház előtt. A kongresszus lépcsőjén a képviselők és szenátorok stábjainak tagjai emlékeztek - a legtöbb honatya jelenleg a választókörzetében tartózkodik, s csak kedden tér vissza Washingtonba.
Az amerikai nemzeti lobogót az elnöki utasításnak megfelelően, országszerte félárbocra eresztették. A képviselőházban a tragédia miatt elhalasztottak minden olyan, törvényhozással kapcsolatos szavazást, amelyet erre a hétre ütemeztek. Így szerdán elmarad a többségbe került republikánusok által sokat támadott egészségügyi reform visszavonásáról tartandó voksolás is. Azon a napon a tervek szerint egy, a támadás áldozatait méltató határozatot fognak elfogadni.
  "Döntő fontosságú, hogy ezekben a sötét időkben egy testületként álljunk" - jelentette ki John Boehner házelnök a képviselőtársaihoz intézett vasárnapi konferenciahívásában.
 A fejlövést kapott képviselőt kezelő orvosok hétfői tájékoztatójukon egyébként jó jelnek minősítették, hogy Giffords sérülést szenvedett agya nem duzzadt tovább. Mint mondták: az, hogy nincs változás, voltaképpen pozitívan értékelendő. Peter Rhee doktor ugyanakkor rámutatott, hogy a sebesülés károsíthatta a politikus asszony látását. 
 Az amerikai hadsereg egy névtelenséget kérő illetékese egyébként hétfőn közölte: 2008-ban azért nem sorozták be az önként jelentkező Loughnert, mert a fiatalember megbukott a kábítószer-teszten. A forrás nem tudta megnevezni, hogy milyen drogot mutattak ki nála.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!