Külföld

2011.01.28. 11:39

Lengyel államfő repülőbalesete - az orosz fél közös nyomozást ajánl

FMH - Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépének oroszországi szerencsétlensége ügyében közös nyomozást ajánl az orosz fél Lengyelországnak - jelentette ki pénteken Alekszandr Basztrikin, a nyomozati bizottság vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

MTI

"Már elküldtük a meghívást a lengyel hatóságoknak, és várjuk a válaszukat, de mi készen állunk a szoros együttműködésre" - mondta. 
Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes az Oroszországban székelő Nemzetközi Repülésügyi Bizottság (MAK) légügyi főhatóság vizsgálatának eredményeit illető lengyelországi kifogások kapcsán pénteken újságírók előtt kijelentette: a szmolenszki Szevernij repülőtér légiirányítóinak nem volt joguk megtiltani az elnöki gép leszállását.
"Ezt kizárólag abban az esetben tehették volna meg, ha a leszállópálya foglalt lett volna, vagy ha nem lett volna biztonságos távolság két gép között" - mondta. 
Emlékeztetett rá, hogy a katasztrófa után azonnal megalakított kormánybizottság, valamint a légügyi hatóságok vizsgálata lezárult, és most a nyomozati bizottságon a sor. Megelégedésének adott hangot, amiért az kész szorosan együttműködni a lengyel hatóságokkal. 
Egyben hangsúlyozta: megérti, mit érez a lengyel társadalom a katasztrófa után, és milyen nehéz elfogadnia a műszaki vizsgálat eredményét. 

Kaczynski elnök a nyugat-oroszországi Katynban (Katiny) és környékén 1941-ben lemészárolt lengyelek emlékhelyére tartott, amikor tavaly április 10-én gépe a rossz időjárási viszonyok ellenére megpróbált leszállni a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtéren, s eközben annak közvetlen közelében lezuhant. A gépen tartózkodó mind a 96 ember életét vesztette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!