Külföld

2010.12.17. 06:57

A vietnami hajószerencsétlenség túlélőire bukkantak kínai mentők

Peking - Elsüllyedt egy vietnami teherhajó a kínai partoknál, 25 tengerész eltűntnek nyilvánítottak, miután a kínai mentőhajók csak két tengerészt tudtak kimenteni a viharos tengerből helyi idő szerint péntek reggel.

MTI

A hajótörés a Dél-kínai-tengeren Vietnamtól keletre történt, a Phu Tan névre keresztelt teherszállító Hajnan szigetétől csaknem kétszáz kilométerre süllyedt el még csütörtökön nagy viharban.
   
A két túlélő tengerészt a hajótörés helyétől több mint 30 kilométerre szedték fel a mentőhajók, de arról nincs még információ, hogy mentőcsónakból, vagy a vízből.

Korábbi információk:

A legénység többi 25 tagját továbbra is keresik. A Phu Tan elnevezésű teherhajó erős szélviharba került mintegy 110 tengeri mérföldre (204 kilométer) nyugatra a dél-kínai Hajnan (Hainan) sziget legdélibb kikötővárosától, Szanjától (Sanya).
   
A kínai mentők még csütörtökön, vietnami kérésére hajókat indítottak útnak a térségbe, ahol 76-100 kilométeres óránkénti sebességű széllökéseket mértek és hat méter magas hullámokkal találkoztak. A kutatást kénytelenek voltak nagyobb területre kiterjeszteni, s így bukkantak - a baleset helyszínétől 27 tengeri mérföldre (50 kilométer) - helyi idő szerint pénteken reggel a két túlélőre.
   
A vietnami állami hírügynökség jelentése szerint a hajó a közép-vietnami Danangból tartott az északi Haiphongba, amikor viharba került. A hajó szállítókapacitása meghaladja az 14 ezer tonnát - közölte a vietnami média, amely konténer hajóként említi a Phu Tant. Ugyancsak vietnami források azt közölték, hogy a hajó fedélzetén 25 tengerész és két vendég tartózkodott, s valamennyiükön volt mentőmellény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!