Külföld

2010.11.23. 14:58

Erekát: a nemzetközi közösség ismerje el a palesztin államot az 1967-es határok között!

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló közleményben kérte kedden a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el a palesztin államot az 1967-es határok között.

MTI

Erekát arra válaszul tette közzé felhívását, hogy az izraeli parlament előző nap népszavazáshoz kötötte a kormány bármiféle területi engedményét a béketárgyalásokon.
"Területünk megszállása nem lehet népszavazás függvénye" - hangsúlyozta a palesztin főtárgyaló. Elítélte továbbá, hogy Izrael "demokratikus berendezkedésének kinyilvánításaként próbálja álcázni a palesztin nép elnyomását". Az izraeli parlament által elfogadott törvényjavaslatra a nemzetközi közösségnek azzal kellene reagálnia, hogy elismeri a palesztin államot az 1967-es határok között Kelet-Jeruzsálem fővárossal - jelentette ki Erekát.
A kneszetben hétfőn elfogadott jogszabály kétharmados parlamenti többséget ír elő a palesztinoknak Kelet-Jeruzsálemben vagy a szíriaiaknak a Golán-fennsíkon adandó bármilyen területi engedmény jóváhagyásához. Ennek hiányában a megszállt területekről való mindennemű kivonulásról népszavazást írnának ki.
 "E szöveg elfogadásával az izraeli vezetés ismét gúnyt űz a nemzetközi jogból, amely nincs kitéve az izraeli közvélemény szeszélyeinek" - vélekedett a főtárgyaló.
A szíriai külügyminisztérium "egészében elutasította" a szóban forgó izraeli jogszabályt. A tárca közleménye szerint a törvény "nem változtat azon a tényen, hogy a Golán-fennsík szíriai terület, amely nem lehet alku tárgya". Döntésével Izrael azt mutatta meg, hogy "fütyül a nemzetközi jogra, illetve arra a nemzetközileg elfogadott vélekedésre, amely szerint Kelet-Jeruzsálem és a Golán-fennsík megszállt arab területek" - tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!