Külföld

2010.11.17. 05:47

Egy New York melletti repülőtéren landolt a Viktor Butot szállító gép

Egy New York melletti repülőtéren landolt helyi idő szerint kedd este a halál kufára néven is ismert hírhedt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot szállító repülőgép.

MTI

 Egy amerikai illetékes szerint Butot egy bérelt kisrepülőgéppel szállították Bangkokból a New Yorktól mintegy száz kilométerre északra fekvő newburghi Stewart Nemzetközi Repülőtérre. Ezután a fegyverkereskedőt a manhattani szövetségi börtönbe szállítják, ahol olyan ismert fegyencek raboskodnak, mint a százötven évre elítélt hírhedt csaló, Barnard Madoff, vagy az egyiptomi Omar Abdel-Rahman sejk, akit életfogytiglanra ítéltek, mert összeesküvést szőtt öt New York-i helyszínen történő robbantásra és az egyiptomi elnök meggyilkolására.
A thaiföldi hatóságok hosszas jogi eljárást követően kedden adták ki Butot az Egyesült Államoknak, ahol azzal vádolják, hogy számos afrikai, dél-amerikai és közel-keleti konfliktusövezetbe, valamint diktátoroknak szállított illegálisan fegyvert, valamint pénzmosást és csalást követett el, amelyekért összességében akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.
A reggeli órákban Abhiszit Veddzsadzsiva thai miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya jóváhagyta a kiadatást. Ezt követően nem egészen három órával Butot elszállították Bangkokból. Moszkva azonnal tiltakozott az eljárás miatt.
A szovjet légierő egykori tisztjét 2008 márciusában fogták el a thai fővárosban,  miután magukat kolumbiai gerillavezéreknek kiadó amerikai ügynökök lebuktatták. But ártatlannak vallja magát, állítása szerint legális tevékenységet folytatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!