Külföld

2010.11.18. 10:21

Ahmadinezsád: a Nyugat ne fenyegesse Iránt, ha eredményeket akar

A nagyhatalmaknak fel kell hagyniuk Irán fenyegetésével, ha eredményeket akarnak elérni atomprogramjával kapcsolatban a vele felújítandó tárgyalásokon - jelentette ki azerbajdzsáni látogatásán csütörtökön Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök.

MTI

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja, Németország és Irán szeptemberben eldöntötte el, hogy folytatják a 2009 októberében megszakadt tárgyalásokat a vitatott iráni nukleáris programról. Az 5+1-es csoport elfogadta azt a teheráni javaslatot, hogy a találkozót december 5-én tartsák meg, de abba nem egyeztek bele, hogy a helyszín Törökország legyen. Helyette Svájcot vagy Ausztriát ajánlották, de Irán még nem adott választ a javaslatra. A tárgyalások napirendjében sem állapodtak meg, és Ahmadinezsád csütörtöki nyilatkozata nem jelent előrelépést ezekben a kérdésekben.
"Vannak köztük (a nagyhatalmak között) olyanok, amelyek úgy gondolkodnak, mint az agresszorok, és úgy gondolják, hogy eredményeket tudnak elérni azzal, hogy fenyegetnek bennünket és nyomást gyakorolnak ránk. Meg kell változtatniuk a módszereiket, különben ugyanazokra azt eredményekre jutnak. Büntetőintézkedésekkel nem lehet megváltoztatni az iráni népet" - jelentette ki az elnök bakui sajtóértekezletén.
Ahmadinezsád a Kaszpi-tengeri országok csúcstalálkozójára utazott Bakuba. Csütörtökön kétoldalú megbeszélést folytat Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel. Egy magas rangú orosz tisztségviselő szerdán közölte, hogy Medvegyev biztatni fogja Iránt a nagyhatalmakkal való tárgyalások felújításra.
Az iráni elnök közölte sajtóértekezletén, hogy a megkövezés által halálra ítélt iráni nő, Szakine Mohammadi-Astiani elleni igazságügyi eljárás még nem zárult le, és bírálta a nemzetközi közösséget amiatt, hogy követeli a nő életének megkímélését. Az ügyet firtató kérdésre azt mondta: "Nekem is van egy felhívásom: az Egyesült Államokban 53 halálra ítélt nő van. Miért nem követeli a világon senki, hogy kegyelmezzenek meg nekik? Elküldtünk nekik egy listát ezeknek a nőknek a nevével, de a média a kezükben van, ezért nem feszegetik az (Amerikában elítélt nők) kérdését.  
Astianit házasságtöréssel és férje meggyilkolásában való bűnrészességgel vádolják. A 43 éves családanya elítélése óriási felháborodást váltott ki szerte a világon annak ellenére, hogy a teheráni hatóságok bizonygatták: az ítéletet újravizsgálják, végrehajtását felfüggesztették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!