Külföld

2010.10.18. 04:37

Több száz kilométerre nyúlik egy kamcsatkai vulkán füst- és hamucsíkja

Több száz kilométerre nyúlik egy kamcsatkai vulkán füst- és hamucsíkja: a Kljucsevszkaja Szopka tűzhányótól 418 kilométerre délkeletre húzódik a kilövellt gázok sávja, s még egy nagy hamufelhő is megfigyelhető a kitörés helyétől 247 kilométerre.

MTI

Az Orosz Tudományos Akadémia helyi geofizikai szolgálatának hétfői közlése szerint a tűzhányó a hétvégén is folyamatos aktivitást mutatott, állandóan gőzt, gázokat és vulkáni anyagokat lövellt a magasba. Kozirevszk településről még lávafolyamokat is meg lehetett figyelni a vulkán délnyugati lejtőjén.
A vulkánkitörés miatt a repülőgépeknek el kell kerülniük a vidéket, mert a levegőben lebegő hamu kárt okozhat a hajtóművekben. A lakosságot és a turistákat nem fenyegeti semmiféle veszély. 
 Kamcsatkán 160 vulkán található, ebből 29 aktív. A Kljucsevszkaja Szopka (4750 méter), Kamcsatka és az egész eurázsiai térség legmagasabb működő  vulkánja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!