Külföld

2010.08.26. 14:11

Westerwelle: Szerbiának el kellene fogadnia a realitást Koszovó ügyében

Szerbiának szembe kellene néznie a valósággal, a valóság pedig az, hogy Koszovó független állam - jelentette ki a német külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

MTI

Guido Westerwelle pódiumbeszélgetésen vett részt a belgrádi egyetemen. Előzőleg Mirko Cvetkovic szerb kormányfővel tárgyalt.
"Megbékélés csak akkor érhető el, ha szembenézünk a realitásokkal; Koszovó függetlensége pedig realitás" - mondta, utalva rá, hogy Belgrádnak le kellene mondania a tervezett Koszovó-ügyi ENSZ-közgyűlési határozat beterjesztéséről, és ehelyett tárgyalnia kellene Pristinával.
Utalt rá, hogy Szerbiának kevés az esélye az EU-csatlakozásra, amíg nem tanúsít együttműködést Koszovó ügyében. Az EU-tagsághoz vezető út "fáradságos és megerőltető", és a 27-ek nem engednek a csatlakozási feltételekből - figyelmeztetett.
Koszovó 2008 februárjában egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét. Szerbia a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult, azt remélve, hogy a testület majd kimondja, hogy ez a pristinai lépés ellentétes a nemzetközi joggal. A bíróság azonban nem így döntött. Belgrád most azon van, hogy az ENSZ Közgyűlésében elfogadtasson egy határozatot, amely fölszólítaná a feleket, hogy tárgyaljanak "minden nyitott kérdésről", vagyis Koszovó jogállásáról is. Pristina elutasítja ezt, és igyekszik maga mellé állítani az ENSZ-tagállamok többségét, hogy megakadályozza a szerb előterjesztés elfogadását.
"Az EU nézete szerint a minket (európaiakat) érintő ügyek megtárgyalására Brüsszel a megfelelő hely és nem New York" - mondta a német külügyminiszter csütörtökön Belgrádban arra utalva, hogy Szerbiának inkább az EU, semmint az ENSZ keretében kellene megoldást keresnie Koszovó problémájára.
Guido Westerwelle csütörtök délután Belgrádban tárgyalt Boris Tadic szerb elnökkel, Vuk Jeremic külügyminiszterrel és a szerb parlamenti pártok vezetőivel.
A német külügyminiszter még csütörtökön Boszniába utazik tovább, és pénteken Koszovóban fejezi be nyugat-balkáni körútját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!