Külföld

2010.08.31. 18:16

Palesztinok lőttek agyon négy izraelit

FMH - Négy izraelit lőttek agyon kedden a megszállt palesztin területen, Ciszjordániában - jelentette a rendőrség és a mentőszolgálat. Az izraeli és a palesztin fél a héten újabb béketárgyalásra készül.

MTI

A két férfi és két nő egy gépkocsiban utazott Hebron környékén, amikor egy palesztin fegyveres tüzet nyitott rájuk a rendőrség szerint. Hebronban mintegy ötszáz zsidó telepes él több mint százezer palesztin között, alaposan megerődített lakhelyén. 
A tervek szerint a héten újra közvetlen béketárgyalást kezd az izraeli és a palesztin fél, és elképzelhető, hogy szélsőséges erők megpróbálják megakadályozni ezt. Benjámin Netanjahu jobboldali izraeli miniszterelnök éppen úton van Washingtonba. Elindulása előtt kijelentette, hogy Izrael biztonsági érdekeinek megvédése lesz a fő célja a tárgyalásokon. "Igazi rendezést szeretnék" - mondta, hozzátéve, hogy "az igaz béke nem csak egy rövid szünet a háborúk és terrortámadások között".
Barack Obama amerikai elnök azt szeretné, ha egy éven belül megkötnék a békét. 
A keddi támadás előtt viszonylag hosszú nyugalom volt Ciszjordániában. A legutóbbi halálos palesztin terrorakció júniusban volt, akkor egy izraeli rendőr vesztette életét, szintén Hebron térségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!