Külföld

2010.08.11. 04:47

Halálos áldozatot is követelt egy olajvezeték felrobbantása

FMH - Feltehetően kurd lázadók robbantottak fel kedden egy olajvezetéket Délkelet-Törökországban.

MTI

Biztonsági források szerint a szabotázsakció két emberéletet követelt, egy ember megsebesült, és leállt a nyersanyag továbbítása.
Az áldozatok mind egy gépkocsiban utaztak, közel a robbanás helyszínéhez. Az Irakkal határos Sirnak tartományban az olajvezeték mentén halad egy autópálya.
A Kirkuk-Ceyhan olajvezetéken érkezett Törökországba az iraki olajexport közel negyede. A robbantás után leállították az olajszállítást, tűzoltók pedig oltani próbálják a robbanás okozta tüzet.
Egy névtelenül nyilatkozó biztonsági illetékes terrorcselekménynek nevezte a robbantást, és a betiltott Kurd Munkáspártot (PKK) tette érte felelőssé. A szervezet a múltban hasonló támadásokat hajtott végre.
A PKK 1984 óta folytat harcot a kurd autonómia megteremtéséért Törökország délkeleti, főleg kurdok lakta térségében. A török hadsereg szerint a szervezet gerjesztette konfliktusban legkevesebb 45 ezer ember halt meg. A kurdok szerint a török állam hátrányosan megkülönbözteti népcsoportjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!