Külföld

2010.08.26. 16:52

A pakisztáni tálibok állítólag segélymunkásokat akarnak megtámadni

A pakisztáni tálibok merényleteket készítenek elő az áradások által sújtott országban az áldozatok megsegítésén dolgozó külföldi segélymunkások ellen - közölte egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerdán.

MTI

A neve elhallgatását kérő tisztviselő úgy tudja, hogy szövetségi és tartományi vezetők ellen is támadásokat szervezhetnek Iszlámábádban a tálibok. Egy tálib szóvivő a fenyegetést azzal indokolta, hogy szerintük hátsó szándékaik vannak az amerikaiaknak és más külföldi segélyfelajánlóknak. "A színfalak mögött bizonyos szándékok vannak, de látszólag segélyről és segítségről beszélnek. A segély nem ér el a károsultakhoz, és ha az áldozatok nem kapnak segítséget, nem törődünk bele a külföldi hordák jelenlétébe" - jelentette ki, de a rejtett szándékok mibenlétét nem részletezte.
Az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője válaszában leszögezte, hogy nem hagyják elijeszteni magukat a munkától. "Embertelennek tartjuk, hogy célba vesznek bennünket és munkánkat, s ezzel súlyos kárt okoznak emberek millióinak, akiknek igyekszünk megmenteni az életét" - mondta Maurizio Giuliano.
A történelmének legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával küzdő ázsiai országban eddig nem tapasztaltak ellenséges tevékenységet a külföldi erők. Michael Nagata amerikai tábornok szerdán éppen azt mondta, hogy az utóbbi három hét során nem volt biztonsági problémájuk. A helyi civileket lenyűgözte, hogy pakisztáni és amerikai katonák vállvetve küzdenek egymás mellett.
 Pakisztán területének több mint egyötödét sújtják áradások. Legalább 1500 ember vesztette életét, és az ENSZ becslései szerint 18 millió embert érint így vagy úgy a természeti csapás. Nyolcmillió embernek, köztük ötmillió hajléktalanná vált személynek van szüksége sürgős segítségre. 
 Országszerte 800 ezer embert vágott el a víz a külvilágtól, akik csak a levegőn át közelíthetők meg. Az ENSZ jelenleg 18 helikoptert tud használni a mentésben, ám legalább további negyven nehéz szállítóhelikopterre lenne szüksége. "A soha nem látott áradások eddig nem tapasztalt kihívást jelentenek az ellátásban, és ez rendkívüli erőfeszítéseket követel a nemzetközi közösségtől" - mondta John Holmes, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese.
Az Egyesült Államok több mint 700 millió dollárt ajánlott fel. Mivel a pakisztániak többségét erős Amerika-ellenes érzelmek jellemzik, rendszerint a helyi hatóságok gondoskodnak az amerikai hadsereg repülőgépeivel és helikoptereivel érkezett segélyek szétosztásáról.
Nagata tábornok viszont úgy tapasztalta, hogy a lakosságnak tetszik a látvány, amint amerikai és pakisztáni katonák együtt dolgoznak, ugyanazokkal a helikopterekkel repülnek. Az amerikai helikopterek segítségével már több mint hatezer embert sikerült kimenteni a víz fogságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!