Külföld

2010.07.28. 18:37

FBI-ügynökök csaltak alkalmassági vizsgájukon

Csaltak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bizonyos ügynökei azon a fontos vizsgán, amelyen egyebek mellett arról kellett számot adniuk, hogy mennyire ismerik az iroda (titkos) megfigyelések végzésére vonatkozó jogainak korlátozását - ismerte el Robert Mueller FBI-igazgató egy szerdai kongresszusi meghallgatáson.

MTI

Mueller ennek ellenére igyekezett védeni a mundér becsületét, s azt állította, hogy nem ismeri a csalók számát.
Az ügyből egyre nagyobb botrány kerekedik az Egyesült Államokban, és nem javítja az FBI hírnevét, amelyet már igencsak megtépázott, hogy éveken át bírói engedély nélkül hallgatott le és tárolt telefonhívásokat, illetve tekintett bele elektronikus levelekbe.
Mueller a szenátus igazságügyi bizottsága előtt azt hangoztatta, hogy nem ismeri a csalók számát, sőt kétségbe vonta, hogy az igazságügyi minisztériumnak az állítólagos több száz csalás ügyében vizsgálódó főfelügyelője tudja.
A szóban forgó vizsga szokatlan az FBI gyakorlatában. Az ügynökség emberei rendszerint internetes továbbképzéseken vesznek részt, felfrissítendő ismereteiket a hivatal működési szabályairól, de ritka az olyan teszt, amelyen meg is bukhatnak. Az FBI 2008-ban ígérte meg a törvényhozásnak, hogy továbbképzi embereit és levizsgáztatja őket a szabályok ismeretéből, miután minden korábbinál több hiba csúszott a megfigyelésekbe és a nyomozások megindításába. Mueller szerint az ügynököknek 16 órás továbbképzésen kellett részt venniük.
Az FBI - nevük elhallgatását kérő - egykori és hivatalban lévő tisztjei elmondták, egyes ügynökök a vizsgaszabályokat megsértve közösen töltötték ki a kérdőívet, mások szokatlan gyorsasággal fejezték be a hosszas tesztet, s volt ahol előre kinyomtatták a vizsgakérdéseket, hogy afféle tankönyvként használják. Konrad Motyka, az FBI-ügynökök szövetségének elnöke egy májusi levelében - amely az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott - azt írta, hogy gyakorlatilag minden FBI-irodában történtek hasonló szabálysértések.
 A vizsgálat eredményétől függően a csaló FBI-ügynökök fegyelmit kaphatnak, de akár el is veszíthetik az állásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!