Külföld

2010.06.24. 04:43

Umarov feketelistára került

Terroristává nyilvánította az amerikai külügyminiszter Doku Umarov csecsen felkelővezért egy nappal Dmitrij Medvegyev orosz elnök washingtoni látogatása előtt.

MTI

 Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő közölte szerdán, hogy Hillary Clinton külügyminiszter úgy döntött, a külföldi terroristák nevét tartalmazó "feketelistára" teszi Umarovot, Oroszország legkeresettebb lázadóját. Az intézkedéssel befagyasztják Umarov vagyonát az Egyesült Államokban, és szankciók várnak olyan magánszemélyekre vagy vállalatokra is, akik vagy amelyek üzleti kapcsolatba kerültek a csecsen felkelővezérrel. 
 Daniel Benjamin terrorizmus elleni harccal foglalkozó külügyi koordinátor közölte, hogy az amerikai hatóságok emellett más, meg nem nevezett intézkedéseket fognak foganatosítani Umarov ellen. Hozzátette, hogy Umarov és emberei által elkövetett közelmúltbeli támadások a terrorizmus globális jellegét mutatják, és Hillary Clinton döntése egyenes válasz arra a fenyegetésre, amelyet a felkelővezér jelent az Egyesült Államok és Oroszország számára.
 Doku Umarov, a csecsen szélsőségesek és az úgynevezett Kaukázusi Emirátus nevű szervezet vezére. Az orosz hatóságok őt tartják felelősnek számos terrorcselekményért. Umarov szervezete vállalta magára a legalább 40 halálos áldozatot követelő március végi moszkvai metrórobbantásokat, illetve a Nyevszkij Expressz nevű gyorsvonat ellen tavaly ősszel elkövetett robbantásos merényletet, amelyben 26 ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!