Külföld

2010.06.02. 13:03

Szlovákiában több száz embert kellett kiköltöztetni

Az áradások miatt mintegy 2000 embert kellett kiköltöztetni otthonából az érsekújvári régióban. Az öt falut érintő evakuációról szerda délután döntött a regionális válságstáb.

MTI

Az emberek nagy részét Érsekújvárban és Nagysurányban helyezik el - közölte Alexander Turzo, a válságstáb elnöke. A helyi patakok mellett gondokat okoz a Zsitva folyó, s veszélyesen emelkedik a Nyitra vízszintje is.
A délutáni órákban a helyszínre várják Robert Fico miniszterelnököt is. A szlovák kormány megszakította ülését azzal, hogy most elsődlegesen az árvízhelyzettel kell foglalkozni. Robert Kalinák belügyminiszter szerint szinte az egész országban problémák vannak, mindenütt sok házat öntöttek el a megáradt folyócskák és patakok. A károkat egyelőre nem mérték fel, de Kalinák szerint hatalmasak, és Szlovákia az Európai Unióhoz kíván fordulni segítségért.
Már szerdára virradóra több száz embert költöztettek ki Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el.
Kelet-Szlovákiában a Kisszebeni járásban lévő Jernye (Jarovce) falu melletti romatelep mintegy 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a telep víz alá került és lakhatatlanná vált. A víz a falu házait is veszélyezteti, ezért homokzsákokból töltést emeltek. Kisszeben járási székhelyen a Tarca okoz gondokat. A városban és néhány településen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Peter Molcan polgármester szerint a város északi részén lévő házak pincéi már tele vannak vízzel.
Az Eperjesi járásban fekvő Szinyén (Svinia) szintén víz alá került a romatelep, s annak mintegy 500 lakója ideiglenesen a helyi iskolában és kultúrházban kapott otthont. A szomszédos Bártfai járásban a patakok kiléptek medrükből, s a kora reggeli órákban három település - Kavicsos (Livov), Livóhuta (Livovská Huta), Keresztfalu (Krízov) - el van vágva a külvilágtól. Mindhárom faluban megszűnt az áramszolgáltatás is.
Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki. Délben az egész Eperjesi járásban vészhelyzet kihirdetésére került sor. Árvízhelyzet van a Késmárk környéki falvakban is.
Délnyugat-Szlovákiában az Újvári, a Nyitrai és az Aranyosmaróti járásokban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. "Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, s három utca víz alá került" - közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak. Szerda délutánra tovább romlott a helyzet, s már mintegy 700 lakosnak kell elhagynia a falut.
Érsekújváron az éjjel tanácskozott a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet. A helyszínre érkezett Robert Kalinák belügyminiszter is. A veszélyeztetett falvakba - elsősorban Érsekújvár környékén - katonákat irányítottak, hogy segédkezzenek a védekezésben.
A Nyitrai járásban fekvő Gímesen mindkét víztároló már tele van, s a helyzet kezd veszélyessé válni. A gátakat a katonák homokzsákokkal erősítették meg. Az Aranyosmaróthoz közeli Barslédecen kiömlött a helyi patak, s az utcákon mintegy 20-30 centiméteres víz áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!