Külföld

2010.06.29. 12:06

Kémbotrány - törést okoz a orosz-amerikai kapcsolatokban?

"Elítélendő célokat" szolgál az Egyesült Államokban hétfőn kipattant orosz kémbotrány a moszkvai külügyminisztérium szerint.

MTI

Oroszország arra számít, hogy magyarázatot kap az Egyesült Államoktól a kémbotrány ügyében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden - Jeruzsálemben tartott sajtóértekezletén - kijelentette, hogy Moszkva nem kapott információkat a történtekről. Úgy fogalmazott, hogy "különös műgonddal" választották ki a pillanatot a kémügy kirobbantására.

Az amerikai igazságügy-minisztérium hétfőn jelentette be, hogy tíz, Oroszországnak dolgozó kémet lepleztek le és vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. Amerikai sajtóhírek szerint két csoportban dolgoztak az ügynökök, és Moszkvában készült különleges számítógépeken keresztül a New York-i ENSZ-központban dolgozó orosz diplomatákkal álltak kapcsolatban.

Az orosz külügyminisztérium sajtóosztálya kedden első reagálásában annyit közölt, hogy tanulmányozzák az Egyesült Államokban közzétett beszámolókat. Hangsúlyozta, hogy az információk ellentmondásosak. Oroszország washingtoni nagykövetsége nem kommentálta érdemben a kémbotrányt, a Szergej Ivanov vezette orosz felderítő szolgálat pedig némaságba burkolózott.

Vlagyimir Kolesznyikov, az alsóház, vagyis az állami duma biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnökhelyettese, volt főügyészhelyettes a hidegháború csökevényének nevezte a kémügyet, s úgy vélte, hogy Moszkva azonos választ adhat a vádakra. A politikus újságírók előtt kifejtette: nem titok, hogy Oroszországban továbbra is működnek az amerikai hírszerző szolgálatok.

"Nincs kétségem afelől, hogy a reagálás (Oroszország részéről) adekvát lesz" - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy különösen furcsának tűnnek a történtek az amerikai és az orosz elnök közelmúltbeli találkozójának fényében, mivel az elnökök fiatal politikusok, akik a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére törekednek. A kémbotrány felfújására azok törekednek, akik megpróbálják megtorpedózni az orosz-amerikai kapcsolatok pozitív alakulását - fűzte hozzá.

Mark Urnov, a moszkvai gazdasági főiskola politológiai fakultásának dékánja viszont úgy gondolja, hogy a kémbotrány nem okoz törést a kétoldalú viszonyban, az amerikai félnek nem érdeke felnagyítani az ügyet.

"Elkapták őket, hát elkapták. Csak az a példátlan, hogy tizenegy embert kaptak el egyszerre" - mondta a politológus, emlékeztetve arra, hogy Oroszországban is fülön csíphetnek amerikai kémeket.

Mihail Ljubimov író, a felderítés veteránja óvott az elsietett következtetésektől, ám szerinte bizonyos kérdéseket felvetnek az amerikai nyilatkozatok. Az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette, hogy nem világos számára a pénzmosás vádja, hiszen az elhárítás ilyesmivel eddig nem foglalkozott. Általános kijelentésnek tartja a kémtevékenység folytatásának vádját, így nem érthető számára az sem, hogy mivel is foglalkoztak az őrizetbe vett személyek. Bár a véletlent sem tartja kizártnak, gyanúsnak tartja azt is, hogy közvetlenül Dmitrij Medvegyev orosz elnök amerikai látogatása után került napvilágra a kémügy.

Andrej Nyesztyerenko külügyi szóvivő a minisztérium honlapján közzétett rövid reagálásában úgy fogalmazott, hogy Moszkva szerint az amerikai lépések megalapozatlanok, és "elítélendő célokat szolgálnak". Hozzátette, Oroszország nem érti, hogy mi késztette az amerikai igazságügyi minisztériumot a hidegháborús korszak "szenvedélyes kémügyeinek" szellemét visszaidéző nyilvános bejelentésre.
Nyesztyerenko mély sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy mindez éppen akkor történik, amikor az amerikai kormányzat az orosz-amerikai kapcsolatok "újraindítását" szorgalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!