Külföld

2010.06.20. 12:27

Bagdadi banknál robbantottak öngyilkos merénylők

FMH - Kamikaze sofőrök két, robbanóanyaggal megrakott gépkocsival hajtottak Bagdad központjába vasárnap, ahol legkevesebb 26 ember vesztette életét.

MTI

A rendőrség és az iraki belügyminisztérium közlése szerint a detonációk néhány perces eltéréssel következtek be az Iraki Kereskedelmi Bank egyik fiókjánál a belvárosi Niszúr téren. A robbanások legkevesebb 53 személyt megsebesítettek, köztük nőket, és közlekedési rendőröket.
A banknak otthont adó épület súlyosan megrongálódott. A pénzintézet biztonsági őrei közül többen meghaltak, mint ahogy a belügyi tárca  ugyancsak a téren lévő okmányirodájára vigyázó rendőrök közül is ketten - közölték minisztériumi források.
Egy bagdadi biztonsági illetékes elmondta, hogy a robbanóanyaggal megrakott gépkocsikat két öngyilkos merénylő vezette a bank főbejáratához, majd ezt követően hozták működésbe a pokolgépeket.  
A Niszúr tér zsúfolt volt a hét első munkanapján. Az okmányirodánál is hosszú sor kígyózott. A sorban állók személyi igazolványok és útlevelek kiadására várakoztak.
Az Iraki Kereskedelmi Bank az egyik legaktívabb bank az ázsiai országban, amely külföldi befektetőket igyekszik megnyerni az iraki újjáépítéshez. 
A vasárnapi terrorcselekmény előtt egy héttel az iraki központi bank bagdadi székháza ellen követtek el robbantásos merényletet, amely 15 ember életét oltotta ki.
A hét végén más erőszakcselekmények is voltak az iraki fővárosban. Vasárnapra virradóra az  északi, al-Hurríja nevű síita városrészben négy ember halt meg három pokolgép robbanása következtében. Három másik három személlyel a keleti al-Obeidi kerületben rakétalövedékek végeztek.
Az iraki rendőrség vasárnapi közlése szerint a kelet-bagdadi Zajúna negyedben nyolc, már erősen bomlásnak indult holttestre bukkantak. A  bűz miatt a környéken lakók értesítették a hatóságokat. 
A hat női és két férfi tetem egy épületben volt, amelyet vélhetőleg valaha bordélyháznak használtak. Nagy valószínűséggel az áldozatokkal a 2006-2007-es felekezetek közötti háború csúcspontja idején végeztek. Az iszlamista lázadók gyakran megölték azokat, akikről úgy tartották, hogy megszegik az iszlám előírásait. Így a bordélyházak és a szeszes italt árusító helyek is célpontjaik közé tartoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!